Szeptemberre elkészül a kerékpárút erdőtelekre Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2013. március 20. szerda, 06:55

Lengyel Tibor képviselő a 4. számú választási kerület erdőtelki részének február 20-án tartott lakossági fórumot az erdőtelki óvoda épületében. Az itt élőket leginkább a kerékpárút, a szennyvízcsatorna beruházás, valamit a külterületi földes utak rendbetétele érdekelte..

Mint azt Domonyi László polgármester elmondta, a több éves huzavona után végre birtokukban vannak azok az a Natura 2000-es engedélyek, amelyekkel már idén tavasszal elkezdhetik a munkálatokat. Nagy valószínűséggel szeptemberre már készen lesz a kerékpárút, a szennyvízberuházást azonban az Izsáki úti résszel kezdik, utána jönnek Erdőtelekre. A polgármester a munkálatok idejére az itt élők türelmét kérte, hiszen mint mondta a szennyvízrendszer kiépítése idején egyirányúsítják a forgalmat. A település két vége le lesz zárva az átmenő forgalom elől, az Erdő utcán a város felé, a Fenyves utcán Ökördi felé lehet majd haladni. Ha nem sokat kell vákuumozni, akkor viszont gyorsan megszűnnek a kellemetlenségek.

Érdeklődtek azután is, hogy a hobbitelkeket is be tudják-e majd kapcsolni a szennyvízcsatorna rendszerbe?

Mint azt a polgármester elmondta, a nagy távolság és a városrész mélyebb fekvése miatt egy átemelő szivattyú beépítésével tudják csak a szennyvíztelepre nyomni a szennyvizet. Ez viszont azzal jár, hogy a rendszer nyomás alatt lesz, amit nem lehet  megbontani. Mivel az uniós pályázat egy újabb átemelő szivatytyú beépítését nem támogatta és önerőből nem tudják megoldani, így egyelőre nincs lehetőség a hobbitelkek rácsatlakoztatásának. A szennyvízrákötések tekintetében a 82 százalékos rákötési arányt teljesíteniük kell ahhoz, hogy az uniós támogatást fel tudjuk használni. Az eddigiekhez képest tízszeresére nőtt talajterhelési bírság nagy valószínűséggel meggyőz mindenkit arról, hogy a rácsatlakozás az olcsóbb megoldás. A szennyvízrákötés költsége a lakástakarék pénztáron keresztül 4-5 éven keresztül havi 3500 forint lesz.

Amíg a fizetési kötelezettség fennáll, a város a kommunális adó felét elengedi az ingatlantulajdonosoknak. Az is érdekelte a lakókat, hogy mikor teszik rendbe a földutakat?

Domonyi László elmondta, hogy a közmunkaprogramban vásárolt gléderrel azonnal rámennek az utakra, ahogy a nagy vizek visszahúzódnak. Ha most glédereznék az utakat, az autók újra kijárnák a fellazult részeket. A közmunkások folyamatosan tisztítják az árkokat, így a felgyülemlett víz oda fog majd húzódni.

Az is elhangzott, hogy miért nem lehet az utakat szilárd anyaggal feltölteni?

A polgármester ígérte, megnézik a lehetőségét annak, hogy a járdabontásokból származó, felhalmozotttört betonból meg tudják-e oldani ezt a problémát. Az erdőtelki óvoda és iskolaépület sorsa is érdekelte a lakókat. Mint azt Domonyi László elmondta, sok fiatal család költözött ki az elmúlt években Erdőtelekre, így az óvodába járó gyermekek száma megemelkedett. 26 kisgyermek jár ide, így semmi nem indokolja az óvoda bezárását. A kormány úgy rendelkezett, hogy szeptembertől minden három évét betöltött gyermeket be kell íratni az óvodába, így a közeljövőben is biztosított lesz a szükséges létszám. Jó lenne egy ún. eukonform játszótér is a kicsiknek, erre is folyamatosan figyelik a pályázati lehetőségeket, mivel egy ilyen korszerű játszóudvar kialakítása minimum 10 millió forint és erre a városnak nincs most pénze. Az iskolaépülettel kapcsolatban kiemelte, hogy az Erdőtelekért Alapítványon keresztül az itt élők gondolkodjanak a hasznosítási lehetőségeken, a város pedig pozitívan áll majd hozzá az  igényekhez. Az épület felújításra szorul, ki kell cserélni a százéves nyílászárókat, a padlózatot, meg kell oldani a fűtéskorszerűsítést, meg kell újítani a tetőszerkezetet is. Önerőből mindezt a város nem tudja megoldani. -bzs-

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés