Szeptemberben elindul a pedagógus-életpályamodell Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2013. március 08. péntek, 07:47

Jelentős mértékben, több tízezer forinttal nőhet egy egyetemi végzettségű kezdő tanár fizetése a szeptembertől induló pedagógus-életpályamodell bevezetésével – mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár február 8-án, pénteken Kalocsán.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériuma Együtt a jó iskoláért című országjáró körútjának kalocsai állomásán beszélt többi közt a pedagógus-életpályamodellről is.

A Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium épületében tartott sajtótájékoztatón az államtitkár újságírói kérdésre elmondta: teljes körűen bevezetik-e az életpályamodellt. 

- Nemcsak bértábla-módosításról van szó, hanem a pedagógusok munkájának újraértelmezéséről, a pedagógusok minősítéséről, a munkaidő másfajta szabályozásáról és egy nagyon jelentős béremelésről – tette hozzá. Példaként megemlítette: egy egyetemi végzettségű kezdő tanár fizetése jelenleg bruttó 134 ezer forint, az életpályamodell életbe léptetése után a kezdő tanár bére négy forint híján havonta 200 ezer forint lesz.

Az oktatási államtitkár kitért arra: rendben halad az iskolák fenntartásának állami átvétele. A folyamatban "példás együttműködést tanúsítanak az önkormányzatok, a tankerületi igazgatók, a kormányhivatalok és az intézményvezetők" - mondta Hoffmann Rózsa.

Ezt megerősítette Vikker József, a kalocsai Dózsa György középiskola igazgatója is.

- Az átadás-átvétellel kapcsolatos munkák december elején kezdődtek. A pedagógiai munka a megszokott mederben folyt, és folyik az óta is – mondta az igazgató.

Vikker Józseftől Simon Zoltán, Kalocsa oktatási ügyekért is felelős alpolgármestere vette át a szót.

- Kalocsa ezer éves érseki városi rangjához méltó iskolaváros. Azt kívánjuk elérni, hogy újra Kalocsa legyen a térség oktatási központja. Ezért azt szeretnénk, ha iskoláinkban, a megváltozott gazdasági körülményekhez igazodó, új, használható tudást és szakmai képzést biztosító tanítás folyna, a már meglévő magas szintű oktatás mellett. Ezen célok megvalósításában nyújt számunkra segítséget az új köznevelési törvény, amelyben a kormányzat és a város érdekei, céljai egybecsengenek – mondta az alpolgármester. 

Korsós Lajosné, a Kalocsai Tankerület igazgatója szerint a változásra óriási igény volt a pedagógustársadalomban.

- Az elmúlt időszakban azt tapasztaltam, hogy a pedagógusok megértik az új helyzetet, elismerik, hogy szükség van a struktúraváltásra. Igénylik a rendszer átláthatóságát szervezettségét, bizakodók, hogy a szakmai irányítás országosan egységes elvek mentén fog megvalósulni. Azzal, hogy kiépül az ellenőrzési rendszer, az új felépítés kevésbé lesz kiszolgáltatott az önkormányzatok anyagi helyzetének, a tanulók egységesebb (de nem egyforma) oktatásban, nevelésben részesültek – tette hozzá a tankerület vezető.

A sajtótájékoztatót követően dr. Hoffmann Rózsa államtitkár A köznevelés és a felsőoktatási rendszer megújulása címmel előadást tartott az oktatási rendszerben történt változásokról helyi és környékbeli pedagógusoknak, polgármestereknek és tankerületi vezetőknek.

Az előadást megelőzően Simon  Zoltán, a város alpolgármestere a város hosszú távú célkitűzéseiről tájékoztatta a megjelenteket. Így szóba került az is, hogy a város azt tervezi, hogy a kalocsai általános iskolákban bevezet egy a Kalocsa történetének megismerésére irányuló tantárgy, amelyen keresztül a lokálpatrióta szemléletet szeretnénk már az iskolapadban kialakítani a diákokban.

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés