Get Adobe Flash player
Kötelezõ a gázkészülékek biztonsági felülvizsgálata Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2013. január 02. szerda, 07:53

A szeptember elsején életbe lépett Kormányrendelet értelmében minden fogyasztónak fokozatosan, de legkésőbb 2016 végéig felül kell vizsgáltatnia gázkészülékét és a hozzá csatlakozó vezetékeket. A felülvizsgálatot – amely vezetékes és PB használókra egyaránt vonatkozik – ezután a készülékeknél ötévente, a csatlakozó vezetékek esetében pedig tízévente meg kell majd ismételni. 

Az elmúlt években bekövetkezett balesetek miatt minden gázhasználónak saját biztonsága miatt érdeke, hogy az előírást  betartsa. A vizsgálat díja attól függően, hogy hány gázkészülék van a lakásban 5-20 ezer forint lehet. A vizsgálat elmulasztásáért egyelőre még nem szankcionálnak, de a földgázelosztó a gázszolgáltatást szüneteltetheti, amennyiben nem tudjuk majd felmutatni a gázműszaki-biztonsági felülvizsgálatot igazoló dokumentumot.

Hortobágyi Gábor gázkészülék szerelő rendelkezik a felülvizsgálat elvégzéséhez előírt jogosítványokkal, gázipari műszaki- biztonsági felülvizsgáló szakképesítéssel. A felülvizsgálat elvégzése után annak érvényessége érdekében a szakembernek a jegyzőkönyvre is rá kell írnia azonosítószámát, ezért nem mindegy, hogy kit bízunk meg a feladattal.

KÖTELEZŐ A FELÜLVIZSGÁLAT

Az 1981. előtt üzembe helyezett gázkészülékek és kiépített gázvezetékek esetében a 2013. év végéig kell elvégeztetnünk a kötelező felülvizsgálatot. Az 1981. és 1993. között üzembe helyezetteknél 2014. december 31., az 1994. és 2003. közöttieknél pedig 2015. december 31. a felülvizsgálati határidő. A 2004. és 2012. augusztus 1 között üzembe helyezett készülékeknél és csatlakozó vezetékeknél 2016. december 31. a kötelező felülvizsgálat határideje. Társasházak esetében a fogyasztónak természetesen a saját lakásában lévő gázkészülékek felülvizsgálati díját ki kell fi zetnie, viszont a csatlakozó felülvizsgálati díja megoszlik a lakástulajdonosok között. Az ipari létesítmények, közüzemi intézmények fűtési rendszereire vonatkozóan is kötelező a gáz-műszaki- biztonsági felülvizsgálat, melynek meglétét az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség is ellenőrizheti.

BIZTONSÁGOS ÜZEMELTETÉS

A felülvizsgálatkor többek között ellenőrizni kell a csatlakozó és fogyasztói vezeték nyomvonalának szabályosságát, védőtávolságot, a vezetékek anyagát, kötésmódját, a tömítések alkalmasságát, a nyomásszabályozó kialakítását, alátámasztását, korrózió- védelmét, védőtávolságát,tömörségét, tűz- és villámvédelmét. Felül kell vizsgálni a gázmérő állomás kialakítását, tartozékait, védőtávolságát. Ellenőrizni kell a fali felállások kialakítását, bekötéseket, a gázfogyasztó készülék alkalmasságát, a biztonsági tartozékok működőképességét is. Felülvizsgálat tárgyát képezi az égéstermék-elvezetés szabályossága, a légellátás biztosítottsága, az elszívó-berendezés és kéménybe kötött készülék esetén azok működőképessége. Górcső alá kerül a kazán, a gáztűzhely, a  gázüzemű vízmelegítő, a bojler, valamint a lakásban futó vezeték is. A felülvizsgálat során áttekintésre kerülnek a csatlakozók, hegesztések, és a felülvizsgálat keretében szivárgás ellenőrzésre is sor kerül A dokumentált vizsgálati eredményekről hiteles jegyzőkönyv készül, melynek egy példányát a felülvizsgáló átadja a megbízónak, egy példányát pedig eljuttatja gázszolgáltatóhoz.

A GYAKORI PROBLÉMÁK MEGELŐZHETŐK

A fűtésszámla csökkentésének érdekében sokan a régi fa ablakokat, ajtókat műanyagra cserélték, vagy a falakat és a nyílászárókat leszigetelték. Ezáltal megszűnt a lakótér természetes szellőzése. A nyílt égésterű kazánok, vagy vízmelegítők, a gáztűzhely a  lakásból használják el az oxigént. A szigetelt és jól záródó nyílászáróknak köszönhetően a készülék nem jut elég levegőhöz, így a nem megfelelő szellőzésű ingatlanok esetében a kéményből visszaáramolhat a szén-monoxid. Ugyancsak megváltoztatja a  lakásban lévő levegő cirkulációját a páraelszívó berendezés is. Probléma lehet még a bojlerek, kazánok, gázkészülékek nem megfelelő működtetési körülményei, a hibás korrózióvédelem, az elrozsdásodott gázvezetékek. Keresse Ön is bizalommal  Hortobágyi Gábort a kötelezően előírt vizsgálat elvégzéséhez. A szakember nagy tapasztalattal vállalkozik gázkészülékek beüzemelésére, időszakos karbantartására, javítására, valamint korszerű fűtésrendszerek vezérlés-technikájának kialakítását, szabályozását is vállalja.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés