A három fajta körte a titok Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2012. december 27. csütörtök, 07:19

A keceli országos pálinkaversenyre benevezett mintegy kétszáz pálinka közül a kiskőrösi Vinotrep Kft aranyérmes körtepálinkája nyerte meg a Verseny Legjobb Pálinkája 2012 díjat. A vegyes körtéből – Vilmos, Bosh-cobak és Konferanszié fajtákból - készült pálinka egyöntetűen kivívta a zsűri elismerését. Sajnos az idei tavaszi fagy és a nyári aszály egyáltalán nem kedvezett a gyümölcstermésnek - mondja Trepák János a győztes pálinka készítője.

- Különösen térségünket sújtotta a természeti katasztrófa, így a pálinkákhoz szükséges gyümölcs alapanyagot az ország más tájairól kellett beszerezni. A kajszinak már az illatáról érződött, hogy idén nem mi fogjuk elnyerni a régió legjobb barack pálinkájának kijáró elismerést, amit tavaly a mi pálinkánk kapott meg. A Kecskemét – környéki homoki barack az idén sem illatában, sem zamatában nem hozta a formáját. A szilva jó termést hozott a környékben, a gond itt más volt. A külföldi – elsősorban a német - piac olyan árat kínált a gyümölcsért, amelylyel mi nem tudtuk felvenni a versenyt, így a termelők exportra értékesítették. Ettől függetlenül a szükséges mennyiségünket még meg tudtuk vásárolni, de ha nem lett volna ilyen nagymérvű a német piac ennél lényegesen többet vettünk volna. Almából országos szinten elfogadható mennyiséget szüreteltek, a térségben közepesnek ítélhető meg az idei almatermés. A léalma felvásárlás állandó konkurenciája a pálinkafőzőknek, az elég magas, mintegy 35 forintos kilogrammonkénti léalma felvásárlási ár is csökkentette a pálinka alapanyag mennyiséget, de mi eddig mintegy 10 ezer mázsa almát fel tudtunk már vásárolni és folyamatosan vesszük is a jövőben is. A korábbi éveknek megfelelő mennyiségben tudunk  vásárolni almát. Meggyből is kevesebb termett, az aránylag jó exportár mellett a szükséges 600 mázsányi mennyiséget azonban sikerült felvásárolnunk. A körte Zalában elfogadható mennyiségben termett, sajnos a mi térségünkben nem volt számottevő körtetermés. A birsalmát a szokásos 300 mázsányi mennyiségben vásároltunk fel, igaz, lényegesen magasabb áron, mint tavaly. A korábbi években 80 forintért vettük kilóját, most 120- at adtunk érte. A barackot ennél még magasabb áron kínálták, 150 forintot is adtunk egy kilóért. 

Nálunk a hazai gyümölcspiac telítettségét és árfekvését elsősorban az exportigény határozza meg. A magasabb gyümölcs alapanyag ár, valamint az energiaárak növekedése pedig természetesen maga után vonzza a pálinka eladási árának emelkedését is- állapítja meg a szakember. Korábban 2500- 3000 forintért adtuk hektoliterfokát a barackpálinkának, most 4 ezerért. Ennek ellenére sikerül a jó minőségű pálinkákat értékesítenünk, a versenyeken elért kimagasló eredményeknek köszönhetően pedig a kereskedők már előre szerződnek velünk. Boda Zsuzsa 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés