A kiskőrösi kistérség a leginnovatívabb Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2012. december 17. hétfő, 07:42

Rideg László sokoldalú ember. Mint a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke napi szinten utazik Kecskemétre, hogy részt vegyen a megye irányításában. A kiskőrösi képviselő-testület tagjaként felelősséggel dönt a város fejlődését meghatározó kérdésekben. Pedagógusként az evangélikus gimnáziumban a matematika tudományát oktatja. Példamutató családapa, aktív sportember, elkötelezett szervezője a magyar El Camino zarándokútnak, valamint a Polgári Esték rendezvény-sorozatnak, és szombatonként még piacra is jár…

- Fő feladatom a megyei oktatási intézmények irányítása. A közigazgatás átszervezésekor a megyei struktúra is átalakult. Ez azt jelentette, hogy az eddig megyei irányítás alá tartozó szociális feladatokat ellátó intézményeket egy külön intézményfenntartó központ vette át, és a megyéhez a területfejlesztéssel kapcsolatos tennivalók kerültek. Megmaradt a megyének az a régi feladata, hogy a települések közötti kapcsolatot, a települések életét befolyásoló pályázatokat koordinálja, valamint a határon átnyúló kapcsolatokat ápolja: így például a Vajdasággal zajló közös projekteket. 

Jelenleg egyik elsődleges dolgunk, hogy az 5-10 évvel ezelőtt nyertes és azóta már befejeződött uniós projektek záró-ellenőrzését elvégezzük. Ez hozzávetőlegesen mintegy 1200 pályázat utóellenőrzését jelenti a megyében. Ugyancsak sok tennivalót kíván a területfejlesztési tervek elkészítése is. Jómagam alelnökként a kalocsai és a kiskőrösi kistérséget – januártól járásokat – hangolom össze, de feladatom az úgynevezett „határon átnyúló” közös pályázati projektek - mint például a jégeső-rakéta elhárító  rendszer - koordinálása is.

Milyen munkát jelent ez konkrétan? 

- Fel kell mérnünk, hogy a 2014- 2020-as időszakban az egyes településeken milyen irányú fejlesztés, beruházás lenne a legszükségesebb. Ahhoz, hogy Magyarország felelősséggel nyújthassa be támogatási igényét, tudnunk kell, hogy melyik terület – például oktatás, megújuló energia - igényel nagyobb fejlesztést. Nagy valószínűséggel 2014-től a megye diszponálja majd a fejlesztési források pályázati elosztását, mint ahogyan a LEADER irányítása is a megyei önkormányzatokhoz fog kerülni. Így a területfejlesztés és a vidékfejlesztés is egy kézben lesz.

A helyzetelemzés alapján a Kiskőrösi Kistérség hol áll a többihez képest?

- Kecskemét után ez a kistérség a legmeghatározóbb a megyében. A múltban és a jelenben is a leginnovatívabb megújuló tevékenységre vagyunk képesek. Sokkal nagyobb szellemi és anyagi potenciál van ebben a kistérségben, mint a többiben. A legfontosabb tényező az itt élő emberek tenni akarása. A vállalkozók figyelemmel kísérik a pályázati lehetőségeket, máshol még csak ábrándoznak a fejlesztésekről, itt már meg is valósultak az elképzelések. Különösen kiemelkedik a mezőgazdaság, azon belül is a szőlészet-borászat. A támogatással megvalósított szőlő újratelepítés nagysága országos szinten is egyedülálló, de említhetném még a gyümölcsültetvények telepítését, a csepegtető öntözés térhódítását vagy a technológiai megújulást, ahol szintén kiemelkedő nagyságú a pályázati támogatással megvalósított fejlesztés. Igazán büszkék lehetünk a hűtőházi kapacitás bővülésére és s az itt készülő gyümölcslevekre is. Az ipari üzemeknél is jelentős előrelépést tapasztalhatunk. Pályázati forrásból számos környékbeli, illetve kiskőrösi üzemben történt telephelyfejlesztés, ami kihatással van a foglalkoztatottságra, hiszen a növekedéssel új munkahelyeket is teremtettek a vállalkozók.

Egyéni képviselőként a körzetben adódó feladatokat is el kell látni, valamint a képviselő-testületben a város életét meghatározó kérdésekben is dönteni kell…

- A városközponti körzet az enyém, így a jelenleg már zajló felújítási-átalakítási munkálatokat nagy odafigyeléssel követem. Számos beruházással gazdagodott kerületem az elmúlt két évben, ilyen például a Petőfi iskola felújítása, vagy a most átadott új szakrendelő. Az Árpád utca is a közelmúltban újult meg, az új fűrészfogas parkoló-kialakítással látványosan kiszélesedett, és mintegy sugárút köti össze a Kossuth és a Bajcsy utcát. A kerékpárút kiépítése is nemsokára megtörténik, ami jelentősen  megkönnyíti majd a közlekedést a belvárosban. Persze egy képviselőnek nem csak a nagy beruházásokkal kell foglalkoznia, legfőbb feladatom a lakosság gondjainak megoldása. Például régóta gond volt, hogy a nagyrendezvényeken a városközpontban működő kis vidámpark zavarja az ott élők nyugalmát. Egy kompromisszumos megoldással igyekeztünk tompítani a sérelmeket. A gépeket működtető vállalkozók néhány ingyenjegygyel kedveskednek a lakóknak, amit a lépcsőházi közös képviselőkkel együtt osztunk ki létszámarányosan. Ez ugyan nem szünteti meg a kellemetlenségeket, de olyan gesztus, amely enyhíti a kellemetlenségeket. 

Nagy projekt a magyar El Camino, a Magyar Zarándokút kiépítése is.

- Az Esztergomtól Máriagyűdig tartó 500 kilométeres útvonal Bács megyei szakaszának kiépítésére az érintett településekkel együtt pályázatot adtunk be. A 13 önkormányzat konzorciumvezetője a megyei önkormányzat, a munka koordinálását, az  önkormányzatok összefogását én végzem. A mintegy 700 millió forintból többek között zarándokszállásokat, közösségi házakat, kápolnákat, kilátót építünk, templomfelújítást végzünk, egységes arculattal útjelző táblákat helyezünk el a 205 kilométeres megyei útszakasz mentén. Ez a javarészt kistelepüléseket összefogó fejlesztés nagymértékben elősegíti majd a turizmus fellendülését is az érintett útvonalon, s lelki többleten túl még új munkahelyeket is generál. 

Az alelnöki és a képviselői tennivalók mellett nem szakadtam el a hivatásomtól, pedagógusként hetente két napon matematikát oktatok a gimnáziumban. Lelkes szervezője vagyok a Polgári Esték sorozatnak, amelynek keretén belül kéthavonta egy-egy  előadó – például Papp Lajos szívsebész, Horváth István kutatóprofeszszor, vagy mint legutóbb Gyócsi László történész - tart színvonalas előadást városunkban. A sportra is kiemelt hangsúlyt fektetek, mint nagy túrázó, az iskolában is számos bakancsos túrákat szerveztem a diákoknak, és már több mint három évtizede, hogy rendszeresen focizok a Sipiker csapatában, emellett vasárnaponként a helyi öregfi úkkal rúgom a bőrt. Szombatonként pedig piacra járok, hiszen ott sok emberrel összefuthatok, megtudhatom, mi foglalkoztatja leginkább az embereket, felszínre kerülnek a problémák, elújságolják örömeiket, elpanaszolják gondjaikat. Mint barátnak, de mint képviselőnek is…

Boda Zsuzsa

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés