Mindennapos testnevelés: kötelező, de kivitelezhető? Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2012. október 17. szerda, 06:46

Szeptembertől minden elsős, ötödikes és kilencedikes diáknak kötelező mindennap testnevelésórán részt vennie, szögezi le az új közoktatási törvény. 

Nincs tovább lustálkodás, amivel jószerével egyet is értenek a pedagógusok és a szülők, talán még a diákok egy része is. Azonban azt a rendelet nem vizsgálta, vajon minden feltétel adott az iskolákban a bevezetéshez? 

- Nálunk csak a kilencedikesekre vonatkozik a törvény, ez négy osztályt jelent az iskolában – mondja Szentgyörgyiné Szlovák Mária a gimnázium igazgatója.

- Kicsit bajba lennénk, ha minden osztályra kötelező érvényű lenne az előírás, ugyanis sem a hely, sem a tanári létszám nincs meg ahhoz, hogy, adott időkeretben megoldjuk a mindennapos testnevelés órát. A tanév kezdetekor úgy döntöttünk, hogy akik egyesületben sportolnak, igazolással kiválthatják a kötelezettséget. Aki pedig nem jár szervezett keretben mozogni, a délutáni sportprogramok közül választhat mozgásformát - mondta Szentgyörgyiné Szlovák Mária igazgató. 

- A Petőfi iskolában minden adott a mindennapos testnevelés bevezetéséhez, mind a helyszín, mind a pedagógus. Így az elsős és az ötödikes tanulók naponta mozoghatnak – adott tájékoztatást Grausza Jánosné tagintézmény vezető.

Ugyanezt a megnyugtató választ kaptuk Lasztovicza Lászlótól is, a Bem iskola igazgatójától. Ott is minden elsős és ötödikes diák az órarendbe építve vehet részt a mindennapos testedzésen. Mind a személyi, mind a tárgyi feltételek adottak a törvényi előírás betartásához. Az iskola egyébként is híres jól működő testnevelés tagozatáról. Az intézmény évtizedek óta nagy hangsúlyt fektet a tanulók testmozgására, egészséges életmódra nevelésére.

vnm

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés