Get Adobe Flash player
Fullon pörögnek a mentősök Nyomtatás E-mail
Írta: Boda Zsuzsa   
2011. június 22. szerda, 13:46

 

Az elmúlt hetek fullasztó-nyomasztó monszun időjárása még az egészségeseket is megterhelte, a betegek pedig különösen nehezen bírták a megpróbáltatásokat. Sokan panaszkodtak fáradékonyságra, fejfájásra, idegességre.

- Volt olyan napunk, hogy 15-16 riasztást kaptunk - mondja Farkas Gyula, a Kiskőrösi mentőállomás vezetője. - A közlekedési balesetek száma is kimagaslóan sok, 22 szerencsétlenség történt az elmúlt hetekben. A nagy légnyomás miatt a reflexek tompulnak és csökken a reakcióidő. Június első két hetében összesen 137 riasztás futott be a kiskőrösi állomásra, ebből 48 beteghez keringési, vagy szívelégtelenség miatt hívtak mentőt. A belgyógyászati eredetű problémák is sokasodtak, 29-en lettek rosszul emiatt. Ugyancsak a fülledt idő számlájára írható, hogy a háztartási balesetek száma is magasabb volt a szokottnál, 18 sérültet kellett ellátni, vagy kórházba szállítani. 

Minden mellkasi panaszhoz kimegy a mentő?

- Az ilyen eredetű rosszulléteket mindig komolyan kell venni, még akkor sem árt a vizsgálat, ha feltételezhetően nem nagy a baj. A kiskőrösi mentőállomáson nincs mentőorvos. Amennyiben a diszpécser azt állapítja meg, hogy súlyos a beteg állapota, riasztják a kiskőrösi mentőkocsit, ugyanakkor a kórházból is indítanak egy esetkocsit, amiben mentőtiszt, vagy egy rohamkocsit, amiben orvos is van. Nagy a területünk, ezért minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy nekünk is legyen egy olyan autónk, amihez egy orvosi státusz és a munkájához szükséges felszerelés is a rendelkezésre áll.

Nagyvárosok bevásárlóközpontjaiba helyeztek már ki defibrillátorokat. Nálunk is lesz valahol?

- Kiskőrösön minden mentőautóban van defibrillátor. Ezek a készülékek már érzékelik, ha van szívműködés és akkor nem „ütnek”, ennek ellenére nem végezheti laikus az újraélesztést. 

Fel kell hívni a figyelmet a légkondicionáló berendezések veszélyére is. Gyakran okoz szívproblémát, ha valaki a túlhűtött szobából többször kiszalad a kánikulai melegbe. Egy ideig kompenzál a szervezet, de aztán felmondja a szolgálatot. A nem kellően tisztított berendezés is lehet oka a fejfájásnak, a szem és torokgyulladásnak, még a vérnyomás ingadozásnak is.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés