Gyémántmisét celebrált Kiss Ernő Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2011. június 21. kedd, 07:52

A papi életben is szokás a jubileumokon való megemlékezés. 

Kiss Ernő c. apát nyugalmazott plébános pappá szentelésének 60. évfordulóján hálaadó szentmisét celebrált június 11-én, a katolikus templomban. A hófehér virágokkal feldíszített templom zsúfolásig megtelt a hívekkel, valamint a környékbeli településeken szolgáló paptársakkal, vendégekkel.  A szertartás előtt gyönyörű gregorián és egyházi zene fogadta a beérkezőt. 

Az ünnep hangulatát emelte, hogy a gyémánt misén megjelent dr. Bábel Balázs Magyarországi Katolikus megyés püspök (Kalocsa-Kecskeméti Érseki Tartomány) érsek metropolita. Ő méltatta Ernő Atya életútját, érdemeit. 

- A gyémánt, a szén igen nagy nyomás alatt keletkezett ékköve. Ernő Atya igen nagy nyomás alatt kezdte 1951-ben hivatását – mondotta. - A Rákosi kor küzdelmes évei Őt sem kímélték. Töretlen optimizmussal, Istenbe vetett hitének végtelen szeretetével próbált helytállni a kommunista terror idején ép úgy, mint a mai liberalizmus időszakában. Papi teendői mellett speciális feladatokat is ellát, ellátott. A kaskantyúi templomépítés, zarándokvezetés mellett még a meghibásodott templomi tárgyakat is megjavítja. Szolgálatában különös tekintettel van a rászorulók, betegek lelki gondozására. Nagy gondot fordít az ifjúság vallásos nevelésére és a házasulandók vallásos felkészítésére. A megértés, egység, szeretet fogalmait igyekszik a gyakorlatba átültetni. Prédikációi nyomán feltöltődünk. Lenyűgöző műveltségével, rendíthetetlen hitével optimizmust olt belénk. A gyémántmisén megjelent Domonyi László polgármester is, aki megköszönte Kiss Ernő munkáját és ajándékot nyújtott át a város és az önkormányzat nevében.

Dr. Tátrai József az egyházközség nevében méltatta a jubiláló atyát.                                                                     

Suhajda Jánosné és dr. Rónaszéki Aladárné egy gyönyörű mappát ajándékoztak a Plébános Úrnak. A mappában az imacsoport tagjai, a katolikus kórus és a hívők aláírásukkal igazolták, hogy a neves évfordulót megelőző kilenc napon keresztül Jézus Szent Szívének litániáját imádkozták Ernő Atyáért. A gyémántmise áhítatát növelte a Takácsné Gyöngyösi Katalin által vezényelt katolikus kórus alkalomhoz illő muzsikája, valamint Pelsőciné Barna Mária orgonaművész és családjának énekei. A szertartás végén a Plébános Úr köszönetet mondott, a híveket áldásban részesítette és egy kézfogás mellett mindenkit megajándékozott egy szentképpel. Ezt követően a meghívott vendégeket ünnepi ebédre invitálta a Szarvas Étterembe. Nem maradt el a kórus ajándéka sem, egy bibliát ábrázoló százszeletes torta, a következő felirattal: „Te pap vagy mindörökké.”

Egészséget, békét, szeretetet és Isten áldását kérjük Ernő Atya további életére, a költő szavával:

„Legyen áldott gyógyír szavad

Minden hozzád fordulónak,

Legyen áldást hozó kezed

Azoknak, akik érte nyúlnak.”

A katolikus kórus nevében: Somogyi Györgyné 

 
                      
                                               
 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés