Internetes bűnözés, gyermekkorú áldozatok Nyomtatás E-mail
Írta: Boda Zsuzsa   
2011. június 14. kedd, 09:32

- Az internetes bűnözők jelen vannak a fórumokon, a chatszobákban, beférkőznek a levelezésekbe és a böngésző programokba. A szülők feladata, hogy megvédjék a fiata

lokat a világhálón leselkedő veszélyektől – hangzott el azon a fórumon, amit a kiskőrösi rendőrség és a város bűnmegelőzési munkacsoportja tartott a szülőknek és pedagógusoknak a színházteremben, május 25-én.

Egy-egy regisztráció során a lehető legkevesebb adatot célszerű megadni. Ne írjuk ki a teljes nevünket, használjunk felhasználói, vagy becenevet. A chatelés során sok olyan információ is felkerülhet a világhálóra, ami csak a közvetlen családtagokra, barátokra tartozik, ám az illetéktelenek is hozzáférhetnek. Például számtalan betöréshez kapnak tippet, amikor sokan eldicsekednek, hogy mikor mennek nyaralni, vagy vettek egy új tévét.

A feltöltött fotók hátterét is elővigyázatosan kell megválasztani, nehogy „körképet” adjunk a lakásról, mi, hol található. A gyermekek nem is gondolják, hogy amikor feltöltik fürdőruhás, kihívó fényképüket, könnyen válhatnak a pedofilok áldozataivá. Ha telefonszámukat, vagy lakcímüket is kiírják, a zaklatók könnyen megtalálják őket. Az internetes vásárlás sem veszélytelen, soha nem szabad előre utalni pénzt. Nem egy szövevényes bűntény károsultjai siratják kiürített bankszámlájukat amiatt, hogy megadták a számlaszámukat.

És mit tehetünk még, mi szülők? Napi szinten érdeklődjünk, beszélgessünk arról, milyen honlapokat látogat, kivel beszélget gyermekünk. A számítógépet lehetőleg a lakás egy központi helyiségében helyezzük el, így bármikor rátekinthetünk a képernyőre. Használjuk a szűrőprogramokat, így nem kalandozhat olyan oldalakra, ahol zaklatásnak lehet kitéve. És persze nem árt, ha korlátozzuk a számítógépezés idejét is, a szabadidőben szervezzünk inkább közös családi programokat.

Akinek pedig tudomására jut, hogy gyermekét zaklatták, forduljon a rendőrséghez. Nem árt, ha tudjuk, hogy a szakemberek számára a számítógép IP címe beazonosítható. Ez persze az illegális zene és filmletöltésekre is vonatkozik.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés