Get Adobe Flash player
Hatalmas tömeg: Csík zenekar Nyomtatás E-mail
Írta: Vargáné Nagy Melinda   
2011. június 06. hétfő, 13:18

Az utóbbi évek legnagyobb zenei élményének mondták a jelenlévők a Városi Napok főműsorszámát, a Csík Zenekar koncertjét.


Még Bajáról is érkeztek rajongók, csakúgy, mint a szomszédos településekről. A 23 éve működő társulat utóbbi néhány évben olyan zenei utat választott, amely lehetőséget ad arra, hogy minél több embernek adjon a népzene váratlan, de kellemes élményt. Bátran mondhatjuk, hogy a népzene és a könnyű műfajok eddig soha nem alkalmazott, igazán érdekes ötvözését egy új műfaj megteremtésével hozták létre.


A koncert előtt beszélgettem a zenekar tagjaival, hogyan vélekednek a népzenei oktatásról, a hagyományőrzésről.
- Magával a népdalénekléssel nagyon minimális fokig foglalkoznak az iskolák, ez a mai oktatási rendszer hibája. Kevés óraszámban, egyvelegszerűen minden műfajt oktatnak: a musicaltől a rockzenéig. Újra kellene gondolni az énekkönyvek tartalmát.


Ma még mindig azok a népdalok vannak a tankönyvekben, amik 30 évvel ezelőtt. Pedig a gyerekek fogékonysága éppúgy fejlődött, mint a technika. Nem igaz, hogy heti egy órában nem lehet csodát művelni. A tehetségkutató műsorok azonban javítanak egy kicsit a népzene közkedveltségén. Sok emberhez ezen az úton jut el a néptánc, egy népzenei motívum, egy népdal, egy népmese. Globalizálódó világban fontos tudnunk, hogy mitől vagyunk magyarok – vallja Majorosi Mariann és Szabó Attila.


A népzene iránt pedig egyre nő az érdeklődés, nyugton állíthatjuk. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy vasárnap este közel ezren tapsoltak a Csík zenekarnak a főtéren.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés