Álom munka – a luxus környezetben Nyomtatás E-mail
Írta: Vargáné Nagy Melinda   
2011. május 24. kedd, 09:05

Világot látni csak pénz kérdése, mondják sokan. Rákóczi Terike története mindezt cáfolja. Szorgalmával, kitartásával olyan végzettségre tett szert, amely kitárta számára a nagyvilág kapuit.


Huszonévesen bejárta Európát, többet ül repülőgépen, mint otthon. A Tabdiból származó fiatal hölgy szállodákat tesztel, tájakkal és emberekkel ismerkedik, és még meg is fizetik érte.


- Az a két év, amit a középiskola után Londonban töltöttem bébiszitterként, meghatározta az életem. Az angol nyelvet sikerült tökéletesen elsajátítanom, majd hazajöttem, mert a szüleimnek megígértem, hogy diplomát szerzek. Addigra már biztos voltam abban, hogy turizmussal szeretnék foglalkozni. Elvégeztem egy idegenvezető képzést Kecskeméten, majd a Veszprémi egyetem (mai Pannon Egyetem) idegenforgalom és szálloda szakán diplomáztam.


Valójában miből áll a munkád?
- Tanulmányokat készítünk, ami alapján világossá válik, hogy a világ adott táján milyen típusú szállodára van igény, milyen szolgáltatásokat kell, hogy nyújtson a hotel annak érdekében, hogy a versenyképes legyen, esetleg egy teljesen egyedi, új szállodát kell építeni. A mi munkánk mind koncepcióbeli, mind pénzügyi segítséget is nyújt, hiszen a befektetés megtérülését is ki tudjuk számolni, ugyanúgy, mint a várható bevételeket és kiadásokat. Egy-egy tanulmány elkészítése azzal kezdődik, hogy az adott helyszínre utazunk, felmérjük a szállodapiacot, áttekintjük a kínálatot, a szolgáltatásokat.


Merre jártál már a munkád során?
- Irodánk Közép-Kelet Európában, Oroszországban és a volt FÁK államokban dolgozik, így leginkább Magyarországtól keletre utazom, de első külföldi utam, gyakornokként Marbellába és a Gibraltári szoroshoz vezetett. Többször jártam és dolgoztam már Moszkvában, vidéki orosz városokban, mint Nizhny Novgorod, Ulyanovsk, Novorossiysk. Ugyancsak jártam már Grúziában, Örményországban, Horvátországban, Szlovákiában, a Cseh Köztársaságban, Lengyelországban, Ausztriában, Spanyolországban és a Seychelles-szigeteken. Nem utolsó sorban bejártam Magyarországot is, hiszen nagyon sokat dolgozunk belföldön is.

Melyik volt a legszebb utad?
- A legnagyobb élményt a Seychelles-szigetek jelentették. Fehér homokos, pálmafás tengerpart, a minimum hőmérséklet 24 °C, a maximum pedig 30 °C. Az utak szélén terem a banán és mindenféle citrusok, teljesen más az ízük, mint a nálunk kaphatónak.

Két hete jártam újra Grúziában, a Fekete-tenger partján, Batumiban. Rohamos tempóban képes ez a város a fejlődésre. Épületek tűnnek el, és nőnek ki a földből néhány hónap alatt. A régió vezetői fáradtságot, időt nem kímélve segítik a befektetőket abban, hogy Adjara régiót fejlesszék. A grúz emberek vendégszeretete és optimizmusa minden alkalommal engem is új erővel tölt fel.

Mit tanácsolsz a pályaválasztás előtt állóknak?
- Egy állásinterjú során a jó iskola nagy előnyt jelent. Ha nem sikerül a felvételi az első évben, nem szabad feladni. Addig lehet technikusi képesítést és nyelvvizsgát szerezni. Ha a gyakornoki felvételimen nem beszéltem volna tökéletesen angolul, ma nem dolgoznék itt.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés