553 milliós forrás pályázható Nyomtatás E-mail
2016. február 29. hétfő, 18:01

Miniszterelnökség Agrárvidékfejlesztésért Felelős Államtitkárságról dr. Viski József helyettes államtitkár és Lantos Gergely osztályvezető is részt vett január végén a kiskőrösi székhelyű ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Egyesület közgyűlésén.

 

 

Tavaly, évvégén átalakult a LEADER pályázatokat kezelő ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Egyesület. Novemberben 21 önkormányzat - Apostag, Bátya, Drágszél, Dunaegyháza, Dunapataj, Dunaszentbenedek, Dunatetétlen, Dunavecse, Foktő, Géderlak, Harta, Homokmégy, Kalocsa, Miske, Ordas, Öregcsertő, Solt, Szakmár, Újsolt, Újtelek, Uszód - csatlakozott hozzájuk tudtuk meg Pethő Attilától, az egyesület munkaszervezetének vezetőjétől.

 

 Tőle azt is megtudtuk, hogy az egyesület az átalakulás miatt új vezetőséget is választott. Az egyesület elnöke Domonyi László, Kiskőrös polgármestere maradt. Az alelnök Suhajda Antal, Akasztó, és Illés Attila, Miske polgármestere lett. A további tagok sorában ott maradt Martinkovics Tibor, akasztói egyéni vállalkozó, újként pedig belépett Bedi Gyula, a BeM-ÉP Bt. ügyvezetője, Dusnoki Csaba, Dunapataj nagyközség polgármestere és Vörös Sándor, a Dunavecsei Sportegyesület elnöke. A 2014-2020 közötti fejlesztési ciklusban 553 millió forint európai uniós fejlesztési forrással rendelkező egyesületnél 31 önkormányzat, illetve egyéb vállalkozás és civil szervezet pályázhat.

 

Az egyesület egyik legfontosabb feladata most a Helyi Fejlesztési Stratégia kidolgozása, melynek elfogadását követően kiírják majd a LEADER pályázatokat. Az elnyert összegeket pedig ezt követően a legkülönbözőbb fejlesztési célok mellett felújításokra, gép- és eszközbeszerzésekre is fordíthatják. A pályázati lehetőségek egyébként két részre bonthatók. A szolgáltatásfejlesztés inkább az önkormányzatoknak, illetve a civil szervezeteknek lesz érdekes, míg a gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó projektek a vállalkozások és a civil szervezetek számára nyitnak majd új kapukat. Újdonság még, hogy az egyesület és az iroda új feladatai között szerepelni fog a pályázatírás is. Vagyis az önkormányzatok, a civil szervezetek és a vállalkozók is igényelhetik ezt a segítséget. Természetesen nem az ÜDEKUNSÁG égisze alatt megjelenő pályázatok megírásához, hanem az egyéb operatív programok keretei belül meghirdetett támogatási lehetőségekhez. Erről a január végi közgyűlésen is szó esett.

 

Ahol egyébként Domonyi László köszöntőjét követően dr. Viski József, agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár, és Lantos Gergely, a miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárságának osztályvezetője is részt vett. Tájékoztatójukban a 2014- 2020 közötti időszak LEADER forrásainak alakulása mellett a további forrásigénylési lehetőségekről illetve az agrár- és vidékfejlesztési pályázatok alakulásáról és várható ütemezéséről is beszéltek. A közgyűlésen a 2016.évi költségvetés elfogadása is megtörtént, és a Helyi Fejlesztési Stratégia első változatát is elfogadták. A gyűlést követően diktafonvégre kaptuk Domonyi László elnököt, Kiskőrös polgármesterét.

 

 - Nagy jelentősége volt annak, hogy Font Sándor országgyűlési képviselő körzete egy LEADER csoportba került. Ez a képviselő úrnak és az együttműködésünknek is sokat jelent. És jó apropó arra, hogy a szálak erősödjenek a kalocsai kistérséggel. Úgy vélem, az új fúzió előnyére válik az akciócsoport működésének is, ami, minél többen vagyunk, annál hamarabb válhat önfenntartóvá - mondta megkeresésünkre Domonyi László. Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy dupla finanszírozásra nincs lehetőség. Vagyis, olyan, például gépbeszerzésre irányuló pályázatokat a LEADER csoport nem tud majd kiírni, amit eleve kiír például a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Itt olyan, egyedibb pályázatok kiírására lesz lehetőség, amilyenek nem nyílnak másutt. 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés