Zöld utat kapott az uszoda napelemes pályázata Nyomtatás E-mail
2016. január 05. kedd, 17:27

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően napelemek és hőszivattyúk vigyáznak majd a jövőben az eddig elszökő hőre a Kiskőrösi Gyógy- és Strandfürdő tanuszodájában.

 

Az évtizedekkel ezelőtt épült városi uszodák köztudottan energiazabáló létesítmények, fenntartásuk jelentősen terheli a tulajdonos büdzséjét. Épp ezért a kiskőrösi önkormányzat is folyamatosan figyelte a megjelenő, a tanuszoda energetikai fejlesztésére irányuló pályázati lehetőségeket, és amikor azok megnyíltak, az előkészített anyaggal azonnal előrukkolt a város. Így történhetett, hogy ma már 151 milliós forrásnak örülhet, melyből megújuló energiaforrásokkal korszerűsítheti a rendszert. A Kiskőrösi Gyógy- és Strandfürdő is jelentős mennyiségű energiát használ el évente.

 

 

A megnyert projekt célja a jelenlegi energiaigény csökkentése és az energiatakarékosság növelése megújuló energiák hasznosításával, így csökkentve a károsanyag- kibocsájtást a Környezet és Energia Operatív Program keretében elnyert 80%-os intenzitású, vissza nem térítendő, európai uniós támogatásnak köszönhetően. A beépíteni kívánt napelem rendszerek a hőszivatytyúkkal kiegészülve egyértelmű megoldást nyújtanak majd az uszoda energetikai költségeinek csökkentésére.

 

A három napelem rendszer felépítésével a városüzemeltetés az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 141,09 tonna/év-re, míg a hőszivattyúk üzembe helyezésével a CO2 kibocsátást 133,71 tonna/év-re csökkenti, ezzel elősegíti a környezetvédelmet. 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés