Újból tüntettek a szõlõtermelõk Nyomtatás E-mail
2015. október 03. szombat, 20:39

A vélhetően manipulált olasz borok hazai behozatala, illetve az alacsony szőlőfelvásárlási árak miatt forgalomlassító demonstrációt tartottak a Kiskőrös környéki gazdák augusztus 28-án, több helyszínen, a Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetségének szervezésével.

 

 

Kiskőrös közelében 4 helyszínen, összesen 250 géppel jelentek meg a szőlősgazdák az utakon, pénteken reggel 8 óra után. A legtöbb, mindegy kilencven résztvevő Páhi és Izsák között lassította a közlekedést, de jelentős fennakadást okozott az a hetven traktor is, amely az 54-es számú főút Kecel- Soltvadkert közötti szakaszán késleltette a közlekedést. Szép számmal képviseltették magukat a kiskőrösi és a soltvadkerti gazdák is a tüntetésen. Ők mindegy hatvan géppel jártak fel-alá a két település között.

 

Budavári László, a Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetsége részéről az egyik szervezője volt a gazdák megmozdulásának. Ő is, de a demonstráción részt vevő termelők is elmondták: elfogadhatatlannak tartják, hogy a borászatok az átvett szőlőre átvételkor még nem tudnak árat mondani, mert a nagyobb borászatok által közzétett árakra várnak. – Ez ahhoz hasonló, hogy elmegyek egy munkahelyre úgy, hogy nem tudom, mennyit fogok ott keresni, és mikor fognak kifizetni. Ugyanakkor ez a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának gyengeségét is jelzi egyben, mivel a szakmaközi szervezet egyáltalán nem áll a helyzet magaslatán. Pedig óriási szükség lenne a hathatós közbenjárására – mondta megkeresésünkre Budavári.

 

A szüret előtt, augusztus 18-án egyébként egyeztettek a termelők és a pincészetek képviselői a kiskőrösi Szentpéteri Borházban. – A három órás fórum eredményességét jól illusztrálja az egyik jelen lévő borászat tulajdonosának megállapítása, miszerint a találkozó sajnos súlytalan, mert épp a meghatározó borászatok nem képviseltették magukat – tette hozzá a szervező.

 

Az árak lapunk megjelenésének idejére már meg-megjelentek. – Amikor bejelentettük a rendőrségen a demonstrációt, akkor jöttek ki a cserszegi fűszeres 83 forintos árával, ami ennél a fajtánál szerintünk messze alulárazott – tette hozzá Budavári. Elmondta még azt is, hogy a termelőknek a jövőben el kell érniük, hogy legkésőbb augusztus elejére minden évben legyenek legalább irányárak, továbbá legyenek olyan felvásárlási szerződések, amelyek kötik a borászatokat és a gazdákat is. – A demonstráció továbbá egyfajta jelzés volt a borászatok felé is, hogy mi szőlészek és a borászok egy csónakban evezünk, és szeretnénk, ha egyenrangú partnernek tekintenének bennünket, ugyanis mi a tisztességes, hosszú távú partnerség lehetőségét keressük. Somogyi Zoltán termelővel a Kiskőrös tábla közelében tudtunk beszélgetni, amikor már a második kört rótta traktorjával. Ő azt mondta, többek közt a politika figyelmét szerették volna felhívni arra, hogy vegyék már észre, valami nincs rendben ebben az ágazatban.

 

– A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa sem áll ki az érdekeink mellett, holott ez volna az egyik dolga. A parasztembernek tényleg öt ellensége van, a négy évszak meg a bürokrácia – tette hozzá, aztán rója tovább a köröket a Kecel-vadkerti körforgalom és Kiskőrös között, mert azért persze reméli, hogy a demonstráűciónak köszönhetően megmozdul valami, és nem az ültetvényeinek felszámolása az egyetlen megoldás erre a helyzetre.

 

A Kunsági borvidéken egyébként mintegy 11700 szőlészt érint a felvásárlási ár alakulása. A Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetsége részéről Budavári László azt mondta, rövidesen újabb megbeszéléseket kezdeményeznek, remélve, hogy hangjuk nem marad pusztába kiáltott szó. 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés