A válságban is sikeres építőipari vállalkozás Nyomtatás E-mail
2013. március 01. péntek, 08:12

Varga Ferenc, a Quality Homes Zrt. vezérigazgatója is elfogadta a meghívást a legtöbb adót befizető vállalkozások fogadására. Nemrégiben részt vett a Vállalkozók Országos Szövetsége kiskőrösi tagozatának alakuló fórumán is.

Az építőiparban érdekelt üzletember szívesen jött a VOSZ helyi elnökének hívó szavára, hiszen – mint fogalmazott – az Endrődi Ferenc neve számára garancia az igényességre és a megbízhatóságra.

– Az építőipart a válság legnagyobb vesztesei között tartják számon. Lekövethető-e a jelenség az Ön cége, a Quality Homes Zrt. eredményeiben?

– Szerencsére azt mondhatom, hogy nem: a cég dinamikusan fejlődik, eredményünk évről évre nő. Vállalkozásunk fő tevékenységi köre családi-, iker-, sor-, és társasházi lakások építése. Az új lakások építését és generál-kivitelezését kétféleképpen végezzük el: egyéni megbízás alapján; megrendelésre generál-kivitelezéssel, vagy saját beruházással új lakást hozunk létre, amit majd értékesítünk. A cég székhelye Kiskőrösön van, de tevékenységünket túlnyomó részben Kecskeméten végezzük. 

– Hogyan foglalná össze a siker mögött álló üzleti filozófiát?

– Korszerű építőanyagokból energiatakarékos épületek gazdaságos kivitelezése a célunk. A családi házak és társasházak generál-kivitelezése során a legújabb és leghatékonyabb technológiákat alkalmazzuk, ahogy a saját beruházással, értékesítési céllal felépített egyedi családi, illetve sorházainknál is. Én magam – korábbi, külkereskedelmi tevékenységemet lecserélve – 2009 januárjában kezdtem el ezt a szakmát. A tervezéstől a kivitelezés, a logisztika, a szervezési döntések legapróbb mozzanatáig mindent személyesen tartok kézben. Mindenféle banki hitel felhasználása nélkül, kizárólag saját tőkéből dolgozunk. 

– Amikor mások a beszűkült piacokat siratták, Ön egy leáldozóban lévő üzletágban tette kockára a pénzét? 

– Így történt. Amikor 2009-ben elkezdtük a munkát, egy rendkívül termékeny időszak volt az építőipar mögött. A válságot megelőző években gyakorlatilag bárki abban a biztos tudatban építhetett mondjuk társasházat, hogy az ingatlanokat könnyen értékesíteni tudja. Mivel a vásárlók egyszerűen kaptak bankhitelt, sokszor valóságos verseny folyt az eladó lakásokért. Ezt a beruházók, befektetők magától értetődőnek vették, és nem számoltak a változás lehetőségével. Így aztán amikor jött egy mélyhullám, a legtöbben nem voltak képesek megújulni. Amikor én elkezdtem az első beruházásomat, már a megváltozott körülmények tudatában alakítottam ki a részleteket. 

– Mit jelentett ez a gyakorlatban?

– A piac igényeinek pontos felmérését, és a teljes rendszer minden részletre kiterjedő megtervezését. Míg egy beruházás elkészül, sok száz döntést kell meghozni a dolgozók foglalkozatásától, az eszközök és anyagok beszerzésén, a kivitelezési technológiák, stratégiák, összehangolásán, a szolgáltatókkal, ingatlanügynökökkel való egyeztetéseken át az alvállalkozókkal való kapcsolattartásig. Az ár és a minőség a két legfontosabb szempont, amit szem előtt kell tartani. Ebből semmilyen körülmények között nem engedek. A kedvező ár egyik biztosítéka, hogy banki hitelek nélkül, saját tőkét befektetve dolgozunk. Közvetlen munkatársaim és az alvállalkozók kiválasztására nagy gondot fordítok, ahogy a pontos és határidőre történő elszámolásra is. Az eredmények azt igazolják, hogy a jó és felelősségteljes döntések meghozzák a sikert: a Quality Homes Zrt. évről évre nagyobb profitot ér el. 

Tóth Tímea

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés