Új falugazdász, változó őstermelői ügyintézés Nyomtatás E-mail
2013. február 18. hétfő, 07:28

Kisné Csővári Andrea lett január elsejétől az új vezető falugazdász, miután elődje, Takács László nyugdíjba vonult. A fiatal szakember nem kezdő a pályán, szakmai előmenetele töretlen, többéves gyakorlattal rendelkezik. Korábban csak Kiskőrös tartozott  hozzá, január 1-től a kiskőrösi körzethez tartozó falugazdászok munkáját koordinálja. 

- Az új területi felosztás szerint Hajós és Izsák is hozzánk tartozik - mondja Kisné Csővári Andrea. A munkáltatói felügyeletet pedig a Kalocsai Járási Hivatal végzi, mivel a falugazdászi területfelosztás nem egyezik meg a járásokkal. Mi az állatorvosi kerületek felosztása szerint dolgozunk.

Hányan látják el a feladatokat?

- Jelen pillanatban belső irodai munkatársként Pohankovics Edit és Hertl Judit falugazdászok végzik a kiskőrössel kapcsolatos teendőket, Ba Andor falugazdász pedig a külterületeket járja. Rajtuk kívül a települési falugazdászok tartoznak hozzánk, így velem együtt nyolcan dolgozunk.

Milyen változások léptek életbe január elseje óta?

- Egyik fő tevékenységünk a őstermelői igazolványok kiadása, cseréje. Eddig mi intéztük a gázolaj jövedéki adó visszaigényléshez a területek igazolását, viszont emiatt ezentúl nem kell bejönniük hozzánk a termelőknek.

 

Hogyan változott az őstermelői igazolványok megújítási rendje?

 

- A fokozott Nemzeti Adó és Vámhivatali ellenőrzések miatt nem árt nagy figyelmet fordítani arra, hogy a 2009. január 1 előtt kiadott őstermelői igazolványok, valamint a betelt igazolványok cseréje kötelező. Egy újfajta igazolványt adunk majd ki. Az őstermelői igazolványok az előző évek gyakorlatától eltérően maximum 3 évre érvényesíthetők. Amennyiben az ügyfél adataiban, vagy a gazdaságára és a termésre vonatkozó adatokban változás történne, akkor azt évente egyszer, június 15-ig kell bejelenteni. Családi őstermelői igazolvány csak abban az esetben újítható meg, illetve adható ki az egyenesági rokonoknak, ha a családtag állandó lakcíme megegyezik a megbízott őstermelő lakcímével. További fontos változás, hogy csak bejegyzett házastársi kapcsolat fogadható el, élettársi kapcsolat nem. Az adatnyilvántartó lapon a saját gazdaságról szóló nyilatkozat – összes használt föld, állattartásra alkalmas épület, főbb termesztettkultúrák és termékek – adatait pontosan kell kitölteni. Továbbra is március 19-ig kell az őstermelői igazolványt megújítani, de a torlódások elkerülése végett kérjük, hogy ne halasszák ezt az utolsó pillanatra. 

Hogyan kell intézni majd a gázolaj jövedéki adó visszaigénylését?

- Az igénylés ügyében nem kell majd felkeresni a falugazdászt, mint eddig. Egyből a NAV –hoz kell benyújtani a bevallást, a de minimis támogatással együtt, amelyet csak a szőlő és gyümölcsterületekkel rendelkezők vehetnek igénybe. A NAV fogja ellenőrizni a jogosultságot is. Tanácsos könyvelőt megkeresni, hogy tartalmilag helyes legyen a bevallás.

Boda Zsuzsa

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés