Új alapokon a hulladékgazdálkodás Nyomtatás E-mail
2013. február 05. kedd, 07:13

Egyetlen megoldás a szelektív gyűjtés - hangsúlyozza a lakossághoz eljuttatott körlevelében az Izsáki Regionális Hulladéklerakó üzemeltetője. A hulladékgazdálkodási törvény módosítása és ennek következtében létrejött megemelkedett adóterhek miatt alapjaiban megváltozik a hulladékgazdálkodás: a lakosság kisebb tárolóedényekre cseréli a meglévőt, a szállító kéthetente viszi el a vegyes hulladékot, kéthetente pedig a szelektív hulladékot. A díjtételek is változnak, de még mindig alacsonyabbak, mint az országos átlag. Rudics Ákossal, az Izsák-Kom kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Tizennégy település, közel 40 ezer lakos hulladékát kezeli az Izsák szélében álló regionális hulladéklerakó, melynek üzemeltetője az önkormányzatok által létrehozott, saját tulajdonban lévő társaság, az Izsák-Kom Kft. Harta, Solt, Izsák, Kaskantyú, Fülöpszállás, Páhi, Újsolt, Soltszentimre, Szabadszállás, Orgovány, Fülöpháza, Kunadacs, Tabdi, Csengőd éppen tíz évvel ezelőtt fogott össze, hogy közösen oldják meg településeik hulladékgazdálkodását.

- Feladat volt a szervezett lakossági hulladékgyűjtés és ártalmatlanítás feltételeinek megteremtése és a szolgáltatás beindítása - avat a részletekbe Rudics Ákos. - Alapelvnek tekintették az „együtt sírunk, együtt nevetünk” elvet. Az anyagi eszközök hiánya és a több mint 80 millió Ft adósság arra kényszerítette a társaságot, hogy a cég "csupán" a hulladékártalmatlanítási feladatokat végezze, a további tőkebevonást igénylő szállítási feladatokat pedig megpályáztassák. Így került sor arra, hogy a Saubermacher-Magyarország Kft végezze a hulladék begyűjtését és szállítását. A velük kötött szerződés 2012 év végén lejárt. A tulajdonos önkormányzatok pedig úgy döntöttek, hogy saját maguk szervezik meg a továbbiakban ezt a feladatot.

Tíz év alatt megtermelték a szállítási feltételeket biztosító nem kis összeget?

- Az Izsák Kom Kft. a kezdeti nehézségeken túljutva, sikeresen talpra állt és minden évben pozitív eredményt ért el, miközben megfizette a tulajdonos önkormányzatoknak a hulladéklerakó felépítményéért a bérleti díjat és a felvett 80 millió Ft hitelt is. A gazdasági válság ellenére kb. 120 millió forintot tett félre, megteremtve a kezdeti elképzeléseknek és továbbfejlődésnek az anyagi alapjait. A költségtakarékos és előrelátó gazdálkodásnak köszönhetően a továbbfejlődéshez a cégnek nincs szüksége hitelfelvételre, vagy a tulajdonosok anyagi hozzájárulására. 

Ön mégis gondokról beszél. Miért?

- A helyzetet nehezíti, hogy 2013. január elsejétől nem csak jogi, hanem gazdasági változások is várhatók, amelyek olyan anyagi terhet jelenthetnek a szolgáltató cégeknek, ami csőd közeli helyzetbe is hozhatja. Ennek megfelelően a társaság elsődleges célja mellett, hogy minél olcsóbban oldják meg a hulladékkezelési közszolgáltatást, a másik célja a túlélési stratégia kidolgozása lett. 

A társaságnak komoly terhekkel kell szembenézni.

Egyrészt a begyűjtési feladat módosulása miatt, másrészről a megnőtt adók, járulékok kifizetése miatt. Például a hulladékgyűjtési közszolgáltatás ellátására kötelező közbeszerzési eljárást kiírni, melyen csak olyan cég indulhat, amely rendelkezik az OHÜ által kiadott minősítéssel. Minősítést viszont csak az a cég kaphat, amelyik legalább egy éve hulladék begyűjtési közszolgáltatást végez. A lakossági hulladékgyűjtő cégek csak többségi állami vagy önkormányzati tulajdonban lehetnek. Ezek a cégek a közszolgáltatás ellátására, egyelőre alvállalkozóként alkalmazhatnak többségi magántulajdonban lévő cégeket is. A mi cégünk még nem végzett korábban hulladékbegyűjtést, így ez a probléma is megoldásra vár. 2013-tól a Magyar Energia Hivatalnak díjfelügyeleti tevékenységért lakosonként száz forintot kell fizetnie. Ezen kívül igénybevételi járulékot kell fizetni a hulladéklerakóban elhelyezett hulladék mennyisége és fajtája alapján. Az igénybevételi járulékot a depóniát üzemeltető vállalkozás negyedévente fizeti meg a környezetvédelemért felelős miniszter által vezetett minisztérium számlájára. Az igénybevételi járulék összege a 2013 évben 3.000 Ft/tonna (2014-ben 6.000 Ft/tonna, majd 9.000 Ft/tonna.) Ez a teher évente - óvatos becslések alapján - 25 milliótól egészen a 40 millióig lehet. Mindennek az alapja, hogy a lakosság mennyire lesz együttműködő a szelektív hulladékgyűjtésben.

Ez az egyedüli megoldás?

- Igen. Csak egy példa: az új hulladékgazdálkodási törvény előírja, hogy a biológiailag lebomló szerves anyag mennyiséget az 1995-ben országos szinten képződött mennyiséghez képest 2016. július 1. napjáig 35%-ra kell csökkenteni. A legkézenfekvőbb megoldás, ha a lakosság átáll a házi komposztálásra! Ez nem csak takarékoskodás, hanem környezetkímélés, és a zöldenergia ésszerű felhasználása. Nem tartható az a magatartás, hogy megtelnek a kukák a kerti söprögetés eredményével, falevelekkel, gallyakkal! A másik: a szelektíven gyűjtött hulladékot a lehetőségekhez mérten a legnagyobb mértékben vissza kell forgatni a gazdaságba. Ez viszont csak akkor valósulhat meg, ha a lakosok hulladékgazdálkodási szemlélete alapjaiban változik, átvált a környezettudatos magatartásra. Ezért fontos, hogy propagáljuk a szelektív gyűjtést. Európa országaiban nem idegen dolog, hogy egy-egy háztartásban külön-külön gyűjtik az egyes hulladékfajtákat. Ezt kell tennünk nekünk is.

Hogy épül fel az új begyűjtési rendszer?

- Január elsejétől minden településünkön kéthetente jár a vegyes hulladékbegyűjtő kocsi, kéthetente pedig a szelektív zsákokat szedik össze. Minden lakos kézhez kapta a felhívásunkat, melyben az egész éves begyűjtést naptároztuk. A nyári hónapokban a vegyes hulladékszállítást megduplázzuk, vagyis akkor minden héten megy a begyűjtő. Szelektív gyűjtő zsákot mindenki térítésmentesen kap. 

Mi lehet tenni a sárga zsákba?

- Műanyaghulladékot (PET ásványvizes és üdítős palackok kupakkal, címszalaggal, tisztán, laposra taposva, különböző fóliákat (sztreccsfólia, zsugorfólia), bevásárló táskákat, szatyrokat, reklámtáskákat, zacskókat, kozmetikai és tisztítószerek flakonjait (pl. samponos, öblítős, mosogatószeres) joghurtos, tejfölös és margarinos dobozokat. Fémhulladékok közül: alumínium italdobozokat lapítva és fém konzervdobozokat. Italos kartondobozokat: (Tetra Pak) tisztán, lapítva. Valamint papírt, színeset és kartont is. Nagyobb mennyiségű papírhulladék kötegelve a zsák mellé is kihelyezhető. Üveghulladék begyűjtése csak a szelektívgyűjtő szigeteken történik! Kérjük a lakosságot, hogy az előírásoknak megfelelően helyezzék el a hulladékaikat, mert azok válogatása kézzel történik, és fontos, hogy ügyeljünk mások egészségére. Akinek esetleg nem elegendő az általunk térítésmentesen biztosított egy darab gyűjtőzsák, az bármilyen más áttetsző műanyag zsákba is gyűjtheti és kihelyezheti a csomagolási hulladékokat. 

Emelkedtek a díjak is.

- Eddig az önkormányzatok a társuláson belül döntöttek a díjak mértékéről. Most ez is változik. A hulladékszállítási díjakat az idei évtől a Magyar Energia Hivatal és a Minisztérium az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséggel (OHÜ) közösen határozza meg. Az új törvény alapján legfeljebb 4,2 százalék emelést nem lehet eszközölni. A mi áraink még mindig jóval alul maradnak az országos átlagnál. Míg a 120 literes gyűjtőedény hulladékszállítási díja Kecskeméten 531 Ft, Kiskőrösön 356 Ft, addig az Izsák-Kom kft-hez tartozó településeken 318 Ft volt tavaly augusztusban. 

vnm

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés