Major József: a város fenntarthatóságára törekszünk Nyomtatás E-mail
2013. január 16. szerda, 08:35

Major József képviselő közel másfél évtizede veszi ki részét a közéleti munkából. Mint mondja, minden ciklus más-más szellemiséget tükrözött. A 2010-es választás óta azonban különösen nagy átalakulásnak lehetünk részesei. Alapjaiban változott meg az önkormányzati munka, ezáltal a képviselők feladatai is módosultak. Major képviselő vállalkozói tapasztalatait sikerrel kamatoztatja a pénzügyi bizottság vezetőjeként, ahol jó gazda módjára kell gazdálkodniuk a közös kasszán és megfelelő költségvetés összeállításával gondoskodniuk a város működőképességéről.

- Napjainkban a nagy közéleti reformok idejét éljük, melyhez a városvezetés is alkalmazkodik - mondja a képviselő. - Az Orbánkormány alapvető változásokat vezetett be, megreformálták az oktatást, az egészségügyet, a járások kialakításával átalakult az önkormányzati rendszer is. A fejlesztési feladatok a járáshoz, valamint a megyéhez kerülnek, így az önkormányzatnak legfőképpen a város fenntarthatóságáról kell gondoskodnia. A kiskőrösi városvezetés mindig is arra törekedett, hogy ne adósodjunk el, a város működjön, és mindemellett fejlődjön is. Számos új létesítménnyel gazdagodtunk az elmúlt években.

Érdemes volt beruházni a szakrendelőbe, vagy a tornacsarnokba, amikről valószínűsíthető, hogy a későbbiekben nem a város tulajdona lesz?

- Nem volt kérdéses, hogy fejlesztenünk kell. Ha nem használjuk ki a kínálkozó pályázati lehetőségeket, lehet, hogy egy évtizedre is megrekedtünk volna ezen a szinten. Attól, hogy ezeknek az intézményeknek a működtetése és a fenntartása már nem a mi  feladatunk lesz, még mi fogjuk használni. A kiskőrösieket és a környékbeli lakosokat gyógyítják a szakrendelőben, és a mi gyermekeinket tanítják a Petőfi iskolában. Mi élvezhetjük tehát a fejlesztés előnyeit. Ezek a beruházások tehát a helyiek érdekeit szolgálják, és mindemellett az itt élők számára biztosítanak munkalehetőséget is.

Milyen fő feladatok előtt áll a városvezetés?

- Legfontosabb, hogy sikerrel fejezzük be a városközpont rehabilitációs projektünket. Jómagam is egyetértek azzal, hogy a negyven éve változatlan városközpontunk megújulásra érett. Én azonban úgy gondolom, hogy a Városháza és a Tomori utcák közötti szakaszt közlekedés-biztonsági szempontból előnyösebb lett volna változatlanul hagyni, de majd a gyakorlat igazolja, hogy így jó lesz, vagy sem. Sok utcánk is megújul ezzel a projekttel párhuzamosan. A jövőben folytatnunk kell a járdafelújításokat, be kell fejeznünk a szennyvízcsatornázást, ki kell építenünk a kerékpárutakat, és lehetőséget kell találnunk egy piaccsarnok megépítésére, a piac bővítésére is. A piaci napokon látható, hogy szükség van egy nagyobb fedett térre. Így jobb körülményeket tudnánk biztosítani a helyi termelők számára az értékesítéshez. Gondolkodnunk kell az alternatív fűtési energia felhasználásán is. A megújuló energiafelhasználásra való átállással jelentősen csökkenthetnénk intézményeink rezsiköltségét. Mi pedig arra törekszünk, hogy hiány nélküli gazdálkodást folytassunk. A jegyzett kötvényállományunk is megvan, annak kamatait a fejlesztési önerőkre használjuk fel.

A kormány átvállalta az önkormányzatok adósságát. Nem jártunk volna jobban, ha merészebben tervezünk?

- Nem. Ezzel a lépéssel a kormány megmentette az eladósodott önkormányzatokat, de a nagymértékben eladósodott településeken, ahogy eddig sem, úgy a jövőben sem lehet szó nagyarányú fejlesztésekről. Az eddigiekben jól gazdálkodó települési önkormányzatok pedig minden bizonnyal nagyobb eséllyel indulhatnak a pályázati támogatásokért. Így mindamellett, hogy Kiskőrös hasonlóan az eddigi évekhez továbbra is stabil, működőképes város marad, intézményeink takarékos költségvetéssel ugyan,  de biztosan működnek, még fejlesztési lehetőségekhez is jutunk. Megszépül, élhetőbbé válik városunk, nagyobb vonzerővel bír a turisták számára. A megnövekedett idegenforgalom pedig munkahelyeket generálhat, a bevételek fellendítik a gazdaságot. Ezt a  körforgást azonban csak előremutató gondolkodással tudjuk beindítani, életben tartani.

Boda Zsuzsa

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés