Az importtól féltik a hazai borokat Nyomtatás
2012. október 10. szerda, 06:39

Siralmas az idei szőlőtermés - összegzi tapasztalatait Szűcs Gyula, a Kossuth Pinceszövetkezet elnöke. A tavalyi átlaghoz képest az idén jó, ha 15-20 százaléka lett a termésnek. Vannak területek, ahol még ennyi sem. Komoly gondot jelent majd a kieső boralapanyag pótlása.

A szövetkezet megpróbál elsősorban hazai szőlőt keresni a piacon, más borvidékekről. Ennek sikere azonban igen kétséges, miután a kevés termés miatt magas árakat tapasztalunk mindenhol. A Mátra környékén nézelődtünk már, de a drága szőlőre rájön a szállítási költség is, amit be kell majd építeni a bor árába. Ez nehéz helyzetet teremt, mert a piac nem biztos, hogy tolerálja majd a magasabb borárakat. Ami elegendő a saját forgalmunkhoz, azt megvesszük, de ettől többet az idén biztosan nem. Múlt évben húszezer hektoliter bort értékesítettünk, 27 ezer mázsa szőlőt vásároltunk fel, ebben az évben jó, ha 5-6 ezer mázsát tudunk itt helyben felvásárolni. A termelőknek is komoly bevételkiesés az idei csekély termés.

Valamelyest enyhítheti a veszteséget a fagykárra kapott állami segítség, valamint az aszálytámogatás, de a teljes költségüket ez sem fogja kompenzálni. Biztos, hogy a szőlőtermelés nem lesz rentábilis ebben az évben. Még akkor sem, ha 20 százalékkal magasabbak a szőlőárak, mint tavaly voltak. A vegyes fehér és vörös szőlőt 100 forint körül lehetett eladni, a minőségi fajtákat, mint például a Kékfrankost 120-ért, a Rizlingszilváni, az Ezerjó 105-110 Ft, az illatos fajták pedig 120-130 forintért mentek. Ezzel az árral akkor lett volna nyereséges a szőlőművelés, ha legalább 80 százalékos termés lett volna. Ezt viszont most vajmi kevesen mondhatják el ültetvényükről. A szőlő árát két dolog határozza meg - mondja az elnök. - Az egyik a belföldi fizetőképes kereslet, a másik a bejövő import bor ára. Egy bizonyos árszint felett a borászatok inkább az import mellett döntenek. A hazai siralmas szőlőtermésátlag miatt a nagyobb borászati cégek még több olasz bort fognak behozni, és azzal árasztják el a piacot. Már a volt jugoszláv területekről is komoly mennyiségű bor áramlik be, főként vörösborokból.

A piac törvénye most azt követelné, hogy emelkedjen a bor ára, de sajnos a külföldi átárazza a hazai borokat is. A magyar pincékben 150-160 forint önköltségű borokat tárolnak, félő, hogy a 130 körüli import kiszorítja a hazait a piacról. A szüreti napok nagyon jó alkalom volt arra, hogy megmutassuk, hogy mi is tudunk kiváló minőségű borokat készíteni. Már csak azt kell elérni, hogy a fogyasztó tudatosan válassza a hazai bort a boltok polcairól - hangsúlyozta Szűcs Gyula.