Magyar embereknek – magyar élelmiszert Nyomtatás
2012. szeptember 26. szerda, 06:43

Font Sándor, a Parlament mezőgazdasági bizottsága elnökének tájékoztatása szerint az Orbán-kormány nagy fi gyelmet fordít arra, és ösztönzi azt, hogy a magyar emberek magyar terméket fogyasszanak.Ennek jegyében rendezték meg a szüreti napok Gasztroudvarát is, ahol a 12 ezer látogató száz százalékban magyar termékeket kóstolhatott - tette hozzá. A Borutca és Gasztroudvar fővédnöke elmondta, hogy szeptember elején lépett életbe az a kormányrendelet, amely  nevesíti, hogy mit lehet magyar élelmiszernek, illetve Magyarországon termelt élelmiszernek, valamint Magyarországon előállított élelmiszernek nevezni. Magyar élelmiszer az a termék, melynek 95 százaléka Magyarországon megtermelt alapanyagból készül, hazai terméknek azt az élelmiszert nevezhetik a jövőben, amelynek legalább 50 százalékát Magyarországon megtermelt anyagból készítik - sorolta a kategóriákat a képviselő. Elmondta, hogy gondoltak azokra a vállalkozásokra is, amelyek Magyarországon, magyar munkaerő segítségével állítanak elő külföldi alapanyagból élelmiszert, ők termékeikre a Magyarországon előállított élelmiszer megjelölést használhatják. A képviselő szerint olyan megjelölést fognak alkalmazni, melynek alapján a fogyasztók el tudnak igazodni az élelmiszerek eredetéről. Font Sándor emlékeztetett az Országgyűlés által tavasszal elfogadott „hungarikum törvényre”, mely különleges, extra kategória, nemcsak azért, mert száz százalékban Magyarországon termelt alapanyagból állítják elő a megjelölt terméket, hanem kimagaslik azzal a tulajdonságával, hogy országunkat ezen termékekről azonosítják.