Hét év alapjait tehetjük le Nyomtatás E-mail
2012. június 22. péntek, 06:39

Közös gondolkodásra invitálta Soltvadkert és térségének döntéshozóit, vállalkozóit, civilszervezeteit és magánembereit Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Lehoczki Ferenc, Soltvadkert polgármestere.

 A május 31-i rendezvény – szlogenjéhez hűen, miszerint „Tervezzük együtt a jövőnket” – a 1014-től várható pályázati időszak részleteibe nyújtott betekintést egy olyan térségben, ahol – ahogy Bányai Gábor fogalmazott – még van gazdasági potenciál. 

– A megyei önkormányzat szerepe lényegesen megváltozott, melynek keretében 2014-től alapvetően a területfejlesztés kerül tevékenységének fókuszába – emlékeztette a jelenlévőket Lehoczki Ferenc. A házigazda hangsúlyozta azt is, hogy a fórum kiemelt feladata, hogy minél több információval tudjon szolgálni azokról a térségi tervekről, elképzelésekről, amelyek a 2014-et követő fejlesztési ciklust meghatározhatják. 

– Tudjuk a múltunkból, hogy a változások közepette milyen sok minden múlik rajtunk. Jól emlékszünk még a mezőgazdaság szocialista átszervezési időszakára, amikor sokan megérezték Vadkerten és környékén, hogy van jobb alternatíva is a tsz-eknél, és így alakultak meg a szakszövetkezetek. Korunk feladata ismét az, hogy megtervezzük a jövőnket, mégpedig közösen – hangsúlyozta a polgármester. 

– Azt szeretnénk megtudni, hogy a Soltvadkerten, Vadkerten, Tázláron, Bócsán, Kecelen… élő és dolgozó településvezetőknek, vállalkozóknak milyen elképzeléseik vannak városaik, községeik jövőjét illetően. Hiszen most lehetőségünk van egy közös tervet kidolgozni, amely kijelölheti az utat egy szebb és jobb jövő felé – fogalmazott Bányai Gábor. Az országgyűlési képviselő, megyei elnök előadásában kitért az Új Magyarország Fejlesztési Terv tapasztalataira is. A 2007 és 2013 közötti időszakot átölelő programmal kapcsolatban tanulságként emlékeztetett arra, hogy az összes fejlesztési forrás mindössze 10 százaléka fordítódott gazdaságfejlesztési programokra.  

A következő, 2014-től 2020-ig terjedő tervezési időszakban Magyarország 20,2 milliárd eurot meghaladó területfejlesztési forrásra számíthat, ami a nemzeti társfinanszírozással együtt mintegy 23,76 milliárd eurot, azaz napi árfolyamon 6891 milliárd forintot jelent – foglalta össze az elnök. Beszélt arról is, hogy az európai fejlesztési irányvonal az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája, a hét „zászlóshajó” pedig, ami a támogatási prioritásokat is meghatározza, az energiahatékonyság, képzés, kis- és közévállalkozások támogatása, megújuló energiaforrások, közlekedés és szállítás, kutatás és innováció, továbbá a régiók közötti együttműködés.  

A jelenlegi számítások szerint – véli Bányai Gábor – mintegy 200 milliárd forint támogatási keret juthat Bács-Kiskun megyére, 2014 és 2020 között. A prioritásokat természetesen az uniós elképzelésekkel összhangban érdemes meghatározni, amiben viszont a megyei elnök szerint kiemelt jelentőséget kaphat a gazdaságfejlesztés, ezen belül is a munkahelyteremtés és –megtartás, a vállalkozói infrastruktúrafejlesztés. A térségi megközelítés javítása érdekében útfelújítások, kerékpárutak építése is a célok között szerepel, ahogy a megújuló energiaforrás használatára alapozott fejlesztések is. A további prioritások meghatározása a soltvadkertihez hasonló fórumokon elhangzottak alapján történik – hangsúlyozta a megyei elnök. 

– Az Önök lehetőségei eddig a pályázati rendszerek mentén mozogtak. A jövőben a pályázati rendszer fog hozzánk igazodni. Ez sokkal nagyobb lehetőség, igaz, bátorság és jövőbelátó képesség is kell hozzá – mondta Bányai Gábor, majd hozzátette: - Szükség van egy megyei fejlesztési tervre, amit együtt kell megírnunk. A tervben megfogalmazottaktól később nem lehet eltérni! Ezért fontos, hogy elmondják, mihez szeretnének 2014 és 2020 között megyei fejlesztési forrást kérni!

A rendezvényen Font Sándor országgyűlési képviselő, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke a tervezésben rejlő hosszú távú lehetőségekről beszélt. Rámutatott arra, hogy a térségek most a jövő körvonalait rajzolhatják meg, ami a jelenkor és a jövő nemzedékeinek sorsát, helyben boldogulását alapjaiban határozza meg.  

Ezt követően dr. Kecskés László főtanácsos a pályázati tapasztalatokat és azok tanulságait foglalta össze, leszögezve: „amit most főzünk, azt hét évig ehetjük”, majd Nagy Izabella, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében a vállalkozások várakozásait foglalta össze előadásában.  Tóth Tímea

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés