Get Adobe Flash player
Világgyőztes lett a Frittmann rozé Nyomtatás E-mail
2012. június 06. szerda, 07:03

Egy aranyat és két ezüstöt is elhozott a soltvadkerti Frittmann Pincészet a világ legnevesebb rozé bor világversenyéről. A franciaországi cannes-i Mondial du Rozé versenyen, ahol a földkerekség legjobb rozé borait mérlegeli a rangos nemzetközi szakmai zsűri, a Frittmann Kékfrankos Kunság (2011) aranyat, a Frittmann Kékfrankos N2 Kunság (2011) és a Frittmann rozé cuvée Zweigelt Pinot Noir Kunság (2011) pedig ezüstöt kapott. 

A megmérettetésre a mintegy ezer minta közé negyvennégy magyar bort neveztek be, a hazaiak három arannyal és tizenegy ezüsttel tértek haza. Frittmannék ismét bizonyították, hogy a kunsági borvidéken is terem kiváló szőlő, amiből világgyőztes bort lehet készíteni. A most aranyérmes kékfrankos rozé egyébként nem először bizonyított, az országos rozé versenyen is aranyat kapott. 

Mint azt János elmondta, a hektáronként 80-90 mázsa termésátlagot hozó meszes homoktalajú területen direkt rozénak termesztik a szőlőt, levelezés nélkül. A tavalyi évben szerencsére csak augusztusban jelentkezett az aszály, ezért jó bort tudtak készíteni.

A világgyőztes, hagymahéj színű, könnyed, virágos illatú bor hihetetlenül ropogós, gyümölcsös – málnás, szamócás - zamatokkal bír, a Kékfrankos szőlőnek minden jegyét magában hordozza, és úgymond minden benne van, ami az évjárat szépsége. 

- Mi a fogyasztóknak készítjük a borainkat, arra törekszünk, hogy kellemes, „jól iható” bor kerüljön a poharakba. A rangos versenyeken elért eredmények természetesen kiváló cégért jelentenek a bornak, a hozzáértők és a borbarátok is tudják, hogy nem fognak csalódni, ha felbontják az üveget. És ez nem csak az adott évre, hanem hosszú esztendőkre kihat, annak ellenére, hogy két évjárat sohasem egyforma, de akik ismernek bennünket, már tudják, hogy közel azonos ízvilágot rejtenek a Frittmann palackok - mondja a 2007-es Év Bortermelője. 

Boda Zsuzsa

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés