Get Adobe Flash player
Optimista hangulat a Kossuth Pinceszövetkezetben Nyomtatás E-mail
2012. június 05. kedd, 06:32

Nyereséggel zárta a tavalyi évet a Kossuth Pinceszövetkezet - derült ki a nemrégiben megtartott közgyűlésen Szűcs Gyula elnök optimista hangvételű beszámolójából. A múlt évben több pozitív változás is történt a szőlő-bor ágazatban, ami a szövetkezet boldogulását is jelentősen segítette. 

Az import bor ára szüret után lényegesen emelkedett, a belföldi hatósági intézkedések pedig a legális szférába terelték a hazai borforgalmat, bár ezen a területen van még tennivaló – hangoztatta Szűcs Gyula. - A szőlő ára lényegesen emelkedett, míg 2009-ben 45 forint körül volt egy kiló átlagos felvásárlási ára, tavaly 91 forint volt. Szerencsére a bor ára is követte a szőlő áremelkedését, így válhatott nyereségessé a borászat, valamint a nagyobb mennyiségű értékesítésnek köszönhetően. 

Szűcs Gyula ezután a költségek emelkedéséről beszélt, de mint mondta, azoknak a szőlőtermesztőknek, akik jó szőlőt, megfelelő technikával műveltek, minden esélyük megvolt a tisztességes jövedelemre. A borászati segédanyagok költségei minimális mértékben nőttek, a göngyölegvásárlásra fordított költségeik pedig csökkentek, mivel kevesebb pet palackot vásároltak. Az igénybe vett szolgáltatások közül a legjelentősebb tételek a borminősítés, és a termékdíj voltak, emellett kijavították a hűtőház tetejét, valamint a tartályok karbantartását is megoldották. Sajnos az idei termésalakulással kapcsolatban már nem ennyire bizakodó az elnök, mint mondta, a téli és a tavaszi fagykár okozta pusztításra még nincs teljes rálátásuk, várhatóan csak gyenge termésátlag várható emiatt.

Kiemelte, hogy borászati tevékenységük árbevételét több mint a kétszeresére emelték az előző évhez képest, így ez a terület nyereségessé vált. 

Szűcs Gyula hangsúlyozta, hogy bár lédig borértékelésük növekedett az elmúlt évhez képest, arra törekszenek, hogy palackos boraik nagyobb teret hódítsanak a hazai és az exportpiacon. A veszteségesnek mutatkozó pet palackos értékesítést pedig a minimálisra szorítják, vagy megszüntetik.

Az elnök tájékoztatása szerint négy és félszer több szőlőt vásároltak fel tagjaiktól, mint az előző évben, aminek egy részét továbbértékesítették. A szőlő árának kifizetése is az előre meghatározott ütemben folyt, a tagok a szerződéseknek megfelelően kapják meg termésük ellenértékét. A bérleti díjakból, valamint a bor-bértárolásból származó bevételeik a felére csökkentek. 

Egy raktárhelyiséget értékesítettek, ami szintén a bevételt növelte. Mint azt az elnök hangsúlyozta, vannak még további ingatlanjaik, amelyek nem kötődnek szorosan a borászati tevékenységhez, mint például az almafeldolgozó a sűrítővel, vagy a hűtőház, illetve a hordóraktár. Amennyiben ezeket a jövőben sikerül értékesíteni, az ebből származó bevételt a borászat fejlesztésére fordítják. 

Tavaly államilag elismert termelői csoporttá váltak, ezért kaptak támogatást, ami viszont kötelezettségeket is jelent a tagok számára, például, hogy csak a szövetkezeten keresztül értékesíthetik termésüket. A működési költség-hozzájárulást törvény írja elő, ezt a minimálisra szorították a termő szőlőterületek után.

Szlovák János, a felügyelő bizottság elnöke számolt be munkájukról, majd dr. Pál György ügyvéd jogi szaktanácsadó ismertette a szövetkezet mérleg-főösszegeit, végül Pálfalvi Erzsébet könyvelő olvasta fel a szakszövetkezet 2011-es évről szóló könyvvizsgálói jelentését.

A közgyűlést a fehér asztal mellett folytatódott. A Judák Gyula és testvére János pörköltje után a Kossuth Pinceszövetkezet 2011-es Kékfrankosával, a Város Borával koccintottak.        

Boda Zsuzsa

  

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés