Egy délután Kína bűvöletében Nyomtatás E-mail
2012. május 03. csütörtök, 06:24

Az agrár expo nyitó napján a kínai kapcsolatfelvételről, a két ország közötti kereskedelem lehetőségeiről tartottak tematikus délutánt a Szarvas Fogadóban, melynek moderátora Font Sándor országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke, a rendezvény fővédnöke volt.

 Mint elmondta, a fórum gondolata egy évvel ezelőtt merült fel, amikor a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetét, Gao Jian asszonyt egy látogatás erejéig Kiskőrösre vonzotta a Petőfikultusz. 

Ebből az érdeklődésből fakadó kapcsolatot megragadva kérték fel a nagykövetséget, hogy mutassák be Kínát az érdeklődő vállalkozóknak, és közösen keressék meg azokat a lehetőségeket, amelyek mentén mindkét fél számára hasznos kapcsolatot tudnak kiépíteni. A nagykövet asszony első helyettesét, Wang Hongliang főtanácsost kérte fel a feladatra. Font Sándor hangsúlyozta: ez az első, kísérleti rendezvény, ami előtt ígéretes jövő áll. Ugyanis a folytatást illetően ígérettel bírnak arra, hogy jövőre talán olyan üzletembereket is sikerül  az expo idejére Kínából Kiskőrösre hívni, akiket érdekelhetnek a bácskiskun megyei agrártermékek Wang Hongliang – aki mint elmondta, 17 éve él Magyarországon – magyarul tartotta előadását. Elragadtatással beszélt Kiskőrösről, a világhírű költő, Petőfi Sándor szülővárosáról, akit – fogalmazott – Magyarországon 10, Kínában pedig további 400 millió ember  ismer és tisztel.

Kínáról, a közép-kelet európai térség egyik legfontosabb országáról szólva Wang Hongliang rengeteg érdekességet osztott meg a jelenlévőkkel a hagyományokon, kulturális és földrajzi adottságokon túl a fejlődés ütemét, a kínai emberek temperamentumát és gondolkodásmódját szemléltetve. Elmondta, hogy évente mintegy 500 ezer kínai turista látogat Magyarországra, és különösen népszerű körükben a herendi porcelán mellett a hazai élelmiszer: a kolbásztól a boron, téliszalámin, liba- és kacsamájon, mézen át a tejtermékekig. A nagykövet-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a két ország közötti nagy távolság és a kultúrák, szokások különbözősége miatt alapos előzetes tájékozódás szükséges a kapcsolatfelvételt megelőzően. Ennek során érdemes figyelembe venni, hogy az ország méretei miatt óriási a szokások közötti különbség.

Ami viszont általánosan érvényes, az a bizalomépítés és a személyi kapcsolat fontossága. Jó tanácsként elhangzott az is, hogy a magyar termékek reklámjára érdemes lenne több  pénzt fordítani. Kína importja egyébként tavaly elérte az 1007 milliárd dollárt, és a nagykövet helyettese szerint ez az összeg évente várhatóan 100 ezer milliárddal bővül. Wang Hongliang szerint különösen jó eséllyel kerülhetnek e körbe a magyar biotermékek. A nagykövet-helyettes mindenkit arra biztatott, hogy vegyék fel a kapcsolatot a  nagykövetséggel, és érdeklődjenek a felmerülő kérdésekben! 

Vizi Balázs, a TradeLand Kft. ügyvezető igazgatójaként 1992 óta gyűjti személyes tapasztalatait Kínáról, miközben magyar cégek termékeit juttatja ott piacra. A szakember élményeit és javaslatait foglalta össze gyakorlati tanácsokat sem nélkülöző előadásában. A szakember mindenekelőtt a cégek együttműködésének, a klaszteresedésnek a fontosságát hangsúlyozta, tekintettel Kína méreteire. Szerinte elsőként mindenképpen a szakterületünkhöz kötődő kiállításokat célozzuk meg, melynek kiválasztásához vegyük igénybe szakértő véleményét. Az ügyvezető igazgató szerint a hazai termékeknek van létjogosultsága a kínai piacon, és ezen belül is az élelmiszer lehet a kitörési pont. Hogy mindez zökkenőmentesen menjen, Deák Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy hogyan zajlik e folyamat a két állam között, és hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie az ilyen élelmiszernek.

A kínai üzleti lehetőségekről szóló délután Domonyi László gondolataival zárult. A polgármester beszámolt Kínában tett látogatása során szerzett személyes élményeiről, és elmondta, hogy a Zhenjiang-gal kötött testvérvárosi kapcsolat révén részt vesz Kiskőrös abban a kezdeményezésben, amelynek  kapcsán az USA, Hollandia, Németország, Oroszország, Kína és Magyarország egy-egy városában irodát tartanak fenn a többi országból érkező érdeklődők, kereskedelmi partnerek eligazodását megkönnyítendő.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés