Több mázsa szőlőt ajánlottak fel a borlovagok a vincellértanulóknak Nyomtatás E-mail
2012. február 24. péntek, 08:25

A Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend tagjai szőlőfelajánlással támogatják a következő szüretkor azokat a végzős vincellértanulókat, akiknek gondot okoz a vizsgaborukhoz szükséges szőlőmennyiség megvásárlása. Ujvári Pál, Szűcs Gyula, Nikléczi András, Kuti László, valamint Filus János borlovagok egy-egy, Turú Gábor pedig két diák számára ajánlott fel 100-120 kilónyi szőlőt. 

- Filus János borásztanár borlovag társunk tájékoztatott bennünket arról, hogy a vincellér tanulók számára sokszor gondot okoz a vizsgabor elkészítéséhez szükséges szőlő alapanyag megvásárlása - mondja Béleczki Mihály, a borlovagrend nagymestere. - Régóta jó kapcsolatot ápolunk a Petőfi gimnáziummal, a tanulók sokat segítenek nekünk a borversenyeken, és nívós megmérettetésen is képviselik iskolájukat és a kiskőrösi borászokat. A legkiválóbb diákok rendünk apródjai lehetnek, így rendszeresen részt vesznek rendezvényeinken, konferenciáinkon is. Van olyan tagunk, aki korábban, mint vincellértanuló, borlovagrendünk apródja volt. A borrend fontosnak tartja az ágazat utánpótlását, és úgy gondoltuk, az anyagi nehézség nem lehet gátja a tehetséges vincellértanulók kibontakozásának. Természetesen cserébe elvárjuk a diákoktól, hogy beszámoljanak a felajánlott szőlőből elkészült borok sikeréről, várjuk a visszajelzést az alkalmazott technológiáról és a borászati segédanyagok felhasználásáról is. Reméljük, az iskola új fenntartója, az evangélikus egyház is partner lesz elképzeléseink megvalósításában és a jövőben a vincellérképzés nagyobb elismerést kap, mint jelenleg. 

- Az iskolai tanterületen megtermelt szőlő bevételi forrást jelent az intézménynek, emiatt nem lehet elvárni, hogy minden vincellértanulónak ingyen biztosítson az iskola egy mázsányi szőlőt – mondja Filus János, a borrend szakmai bizottságának elnöke, a vincellértanulók tanára. - A felhasznált borászati segédanyagokat egy vállalkozói felajánlásnak köszönhetően ingyen kapják a gyerekek, viszont a vizsgaborhoz szükséges palackokat és a saját tervezésű címkéket önerőből kell finanszírozniuk. Az iskola versenyezteti a borokat, mindezért a tanulók 5-5 palackot adnak az iskola bormúzeumának, amikkel a rendezvényeken, kiállításokon reprezentálják az intézményt. Az elmúlt években a tanulók szép sikereket értek el boraikkal, és erre nem csak tanáraik, hanem a borlovagrend tagjai is büszkék. 

Turú Gábor borlovag - az Akker Pince borászati ágazatvezetője két vincellértanuló számára biztosítja a vizsgaborhoz szükséges szőlőmennyiséget. Cserszegi fűszeres, Kékfrankos, valamint a Sauvignon Blanc szőlőfajtákból választhatnak náluk a diákok. Mint azt az akasztói borászati vállalkozás ügyvezetője elmondta, szeretnék, ha a metszéstől kezdve az elkészült borok versenyeztetéséig együtt kísérnék végig a szőlő és a bor útját a diákokkal.

Boda Zsuzsa

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés