A vártnál több helyi adót fizettek be Nyomtatás E-mail
2012. február 23. csütörtök, 07:32

Az elmúlt évben a betervezetthez képest szinte minden adónemben túlteljesítés mutatkozik Kiskőrösön. A lakosság kommunális adó-befizetése kiegyensúlyozott. Egyre több viszont a felszámolás alatt lévő kisebb cég, amelyek miatt mintegy 40-50 millió iparűzési és gépjármű adó kintlévősége van a városnak.

- Kommunális adóból minden évben szinte ugyanannyi a város bevétele - mondja Turánné Török Ágnes, a polgármesteri hivatal közigazgatási osztályvezetője. - Ebben az adónemben nincsenek nagy hátralékok. Kevesen vannak, akik méltányosságból kérnek fizetéshalasztást, vagy részletfizetési lehetőséget, illetve adóelengedést. Idén változott a helyi adókról szóló törvény, amely lehetőséget ad további adóztatásokra, illetve módosította a telkekre vonatkozó szabályokat. Helyi rendeletünk szerint a telek utáni kommunális adó éves szinten kettőezer ötszáz forintról háromezer forintra emelkedett, viszont a korábbi éves szinten ötezer forint adómértékkel adózó építési telek adója háromezerre csökkent, ezzel Kiskőrösön egységessé vált a telkek adója. 

- Az iparűzési adóbefizetések terén jelentős túlteljesülés mutatkozik. A tervet mindig az előző évi befizetések alapján állítjuk össze, az inflációval felszorozva. A 2011-es évre 400 millió forintos adóbevétellel terveztünk. Ehhez képest 472 millió forint jött be. Vannak kisebb vállalkozások azonban, amelyeknek nem ment jól az elmúlt évben. Mintegy 40-50 millió forint ipari-, valamint gépjárműadó kintlévőségünk van csak a felszámolás alatt álló cégek miatt. Ezek egy részében hitelezői követelési igényt nyújtottunk be a felszámolóhoz, de a megtérülés sajnos a legtöbb esetben nem várható.

Gépjárműadóból az előirányzat 135 millió forint volt, ehhez képest 164 millió forint bevételünk lett. Amikor kiderült, hogy nagy összegű kintlévőségünk van, akkor következetes és szigorú végrehajtási intézkedésekbe fogtunk. Aki egy évet meghaladó adóval tartozik, annak kivonatjuk a forgalomból a gépjárművét. Ez 129 autótulajdonossal történt meg.  

B.Zs. 

2011. Kommunális adóbevétel: 50 millió 900 ezer

Iparűzési adóbevétel: 472 millió forint

Gépjárműadó-bevétel: 164 millió 500 ezer

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés