Dr. Rétvári Bence a felelős gazdálkodásról Nyomtatás E-mail
2012. január 02. hétfő, 07:29

Országjáró körútjának részeként városunkban tartott tájékoztatást a kormány munkájáról dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára december 14-én a Pátria klubban.

 A politikust Font Sándor országgyűlési képviselő, a DARFT elnöke köszöntötte.

- Az egyik legfontosabb feladatának tartja a kormány, hogy minél több közvetlen fórumon tájékoztassa a lakosságot arról, hogy min dolgozott a parlament az őszi ülésszakban - kezdte beszédét dr. Rétvári Bence.

- Egy hét alatt mintegy 8-10 törvényjavaslatot fogad el az országgyűlés, ezért nyilvánvaló, hogy a híradók tudósításaiból nem mindenki tudja pontosan megismerni az összefüggéseket. Pedig fontos látni, hogy egyik határozat hogyan épül a másikra, és azt, hogy miként próbálja a kormány a nemzet érdekét minél hatékonyabban érvényesíteni. 

Nehéz helyzetet kell kezelnünk, hiszen olyan óriási adósságtömeg halmozódott fel az országban az elmúlt évtizedek alatt, mint kevés más közép-európai országban.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország mintegy 82 százalékos eladósodottságának  alapja már a rendszerváltáskor is kimutatható volt. Szemben más közép-európai országokkal, akik csak kis mértékű államadóssággal rendelkeztek, vagy egyáltalán nem volt adósságuk.

Ezt a helyzetet sajnos nem lehet egyik napról a másikra megoldani, pár hónap alatt egyensúlyba hozni. Ha nem lenne ez az óriási államadósság, akkor például hét és félszer többet költhetnénk lakásépítési támogatásokra, a jelenleginél több mint kétszer több pénz jutna családi támogatásokra, felére csökkenthetnék az áfát. A kamatkiadásoknak az egyharmada elegendő lenne valamennyi magyarországi cég összes társasági adójának az elengedésére, negyven százalékkal csökkenthetnék az szja-t, vagy harmadával a munkaadók és a munkavállalók minden tb járulékát - hangsúlyozta dr. Rétvári Bence.

Mint mondta, a törlesztésnél az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy míg a hitelfelvétel idején minden európai gazdaság bővült, addig napjainkban ez a folyamat lelassult, illetve egyes országok recesszióba csúsztak. Olyan időben kell tehát Magyarországnak gazdasági növekedést felmutatnia, amikor legfőbb gazdasági partnereink sajnos nem tudják ugyanezt megtenni. A kormányzat legfontosabb teendője tehát megteremteni az egyensúlyt és olyan intézkedéseket hozni, amellyel elérik, hogy jóléti kiadásokra ne vegyünk fel hitelt, kizárólag felelős gazdálkodás mentén, amikor valóban más hitel kiváltását szolgálja, vagy olyan beruházást segít, amely nyereséget termel hazánknak is, így a nemzeti vagyont növeli.

- Az állam magára vonatkozóan is felelős gazdálkodást követel meg, ugyanígy elvárja ezt az önkormányzatoktól, ezért január elsejétől az önkormányzatok szabad hitelfelvételi lehetősége megszűnik, és hosszabb távú beruházási hitelt csak a megyei kormányhivatal hozzájárulásával lehet felvenni - emelte ki az államtitkár.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés