Get Adobe Flash player
A megalkuvás nélküli borász Nyomtatás E-mail
2011. december 21. szerda, 13:00

Lantos Szabolcs a Fiatal Magyar Borász cím jelöltje

A soltvadkerti Lantos Szabolcs is ott van a 2011. Fiatal Magyar Borásza cím jelöltjei között. Ez az egyetlen olyan díj, amit a fogyasztók ítélnek oda annak a borásznak, aki az internetes szavazáson a legtöbb voksot kapta. Rajtunk ne múljon! És nem csak azért, mert a szavazók között egy boros hétvégét sorsolnak ki, hanem főleg azért, mert Szabolcs valóban lelkiismeretes szakember, aki fiatal kora ellenére már számos rangos elismerést szerzett boraival, és akit röviden csak így említenek ismerősei: a megalkuvás nélküli borász.

A szőlő szeretetét már kisgyermekként megöröklő Szabolcs vezette Lantos Borászat az ősi párhektáros nagyapai birtokból nőtt 20 hektáros családi vállalkozássá. A Kunsági Borvidék szívében található soltvadkerti ültetvényeken a hagyományos magyar fajták - Ezerjó, Kövidinka, Kadarka, Cserszegi fűszeres, Kékfrankos, - mellett a francia vonal - Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon - és a világfajták - Portugieser, Zweigelt - is megtalálhatók.

A fiatal borász hitvallása, hogy a metszéstől kezdve kell dédelgetni a szőlőt, és oda kell figyelni a tápanyag-utánpótlásra, valamint a növényvédelemre is, hiszen csak így lehet kiváló, piacképes, minőségi bort előállítani. Hangsúlyozza, hogy a borban fel lehet fedezni a borász egyéniségét, a minőségbe beépül az öröklött és a megszerzett tudás, valamint a tapasztalat, de ahhoz, hogy igazán jó borok szülessenek, elengedhetetlen feltétel a szakma önzetlen szeretete.

Szabolcs minden alkalmat megragad, hogy pályázati úton nyerjen forrást a fejlesztéshez. Ebben nagy segítségére van felesége Zsuzsi, aki azon kívül, hogy remek marketinges és fotós, rendkívüli pontossággal végzi a komoly és szövevényes adminisztrációs háttérmunkát is. Nyolc esztendős Dani fiuk nagy reménységük, hogy majd egyszer továbbviszi a családi vállalkozást. Már most látszik, hogy mint egykor édesapját, majd édesanyját, őt is megérintette a szőlő szeretetének és tiszteletének érzése.

Lantosék hangsúlyt fektetnek a dizájnra is, koncepciójuk, hogy a címke kapcsolódjon a borászhoz, ezért jelenik meg a stilizált lant-borospohár egység a minimál stílusú címkén.

Szabolcsnak nincs kedvenc bora, hiszen mint mondja, ő is úgy van ezzel, mint a legtöbb borfogyasztó: hangulatfüggő, hogy mikor melyik fajtát kóstolja meg. Azt azonban elárulja, hogy a 2009-es évjárat remekbe szabott szőlőtermésének köszönhetően elkészített Zweigelt válogatása - mely HIT néven került palackba – a szíve csücske, és egyik legnagyobb büszkesége.

Azt biztosan állítja, hogy az alföldi termőterületről is lehet igazán jó, hosszú érlelésű borokat készíteni. Erre példa a 2006-os Zweigelt-Merlot Cuvée bora, mely a mai napig csodálatos formáját mutatja.

Bár borai számos borversenyen bizonyítottak már, Szabolcs meggyőződése, hogy a fogyasztókkal való közvetlen kapcsolat és a visszajelzés a nyitja és a titka a sikernek. Ezért rendszeresen jelen vannak az országos nagyrendezvények borutcáiban. A borász ágazat összefogását is fontosnak tartja, mint mondja: a térségi borászok között szoros az összetartás, örülnek a másik sikereinek és őszinte bírálói egymás borainak is.

- Nem könnyű ma a borászoknak, hiszen telített a piac, sok a kiváló minőségű magyar bor. Lassú és fáradsággal teli út vezet az érvényesüléshez, de nem szabad megalkudni, csak így lehet megtartani a szakma becsületét – vallja.

Aki szeretné, hogy Lantos Szabolcs legyen az év fiatal borásza, az szavazzon rá a www.boraszportal.hu weblapon.

Névjegy: 

Lantos Szabolcs

- soltvadkerti Kossuth Lajos általános iskola

- kiskőrösi Petőfi Sándor gimnázium 

- külker-áruforgalmi felsőfokú képzés 

- vincellérképző

Eredmények:

- Hetes cuvée 2007: Soltvadkert Város legjobb bora, A kunsági TOP12 egyik listabora

- Cserszegi fűszeres 2010: Szegedi Borfesztivál aranyérem és a Legfiatalosabb bor különdíj, Országos Cserszegi Borverseny arany érem

- Kékfrankos rozé 2010: Szegedi Borfesztivál aranyérem

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés