Get Adobe Flash player
Házépítés, vásárlás vagy bérlés Nyomtatás E-mail
2011. október 21. péntek, 07:39

 

Magas a rezsi, szelel az ablak, a falak kiengedik a meleget, az energiaszámlát pedig fizetni kell. Szigeteléssel, ablakcserével ma a magyar háztartások döntő többsége százezreket takaríthatna meg éves szinten.

Ha van egy kis spórolt pénzünk, ami még rögzített árfolyamon is kevés a végtörlesztéshez, vegyük elő az energiaszámlákat és kezdjünk el gondolkodni. No, nem azon, hogyan is fogjuk kifizetni, hanem hogyan lehetne drasztikusan csökkenteni. 2012. január elsejétől energetikai tanúsítványt kell készíttetni annak, aki új házat építtet, vagy régi házát el akarja adni, illetve fél évnél hosszabb időre bérbe adja. A követelményeket kormányrendelet tartalmazza. 

A tanúsítvány elkészítése szakértői feladat, ezért csak a vizsgázott mérnökök jogosultak arra. A városban jól ismert épületgépész tervező Fekete Ferenc energia-tanúsítási szakértő is. Őt kérdeztük.

- Az európai országokban az épületek energia felhasználása a teljes energiafelhasználás 40-45 százalékát éri el. Hazánkban is szomorú a kép. Még mindig sokan fűtik az utcát fölöslegesen. Korszerűtlenek a fűtés-hűtés rendszerek, az ablakokon süvít a szél…

Miért érdemes tanúsítványt készíttetni?

- Amikor használt gépkocsit vásárolunk, biztosan figyelünk arra, hogy mennyi a várható fogyasztása és milyen a műszaki állapota. Az épület energiaköltsége többszöröse a gépkocsi fenntartási költségeinek, ezért itt még indokoltabb hasonlóan gondolkodni. Akár eladóként, akár vevőként vagyunk részesek, érdemes a tanúsítványt elkészíttetni, mert a döntésünkhöz fontos információkat szolgáltat. Megtudjuk, hogy milyen energia költségekre számíthatunk, hogy milyen felújításban célszerű gondolkodnunk. A lakás szigetelésével, a nyílászárók cseréjével, vagy új fűtési rendszerrel spórolhatunk többet.

Ha eladóként készíttetünk tanúsítványt, kiderül, hogy érdemes-e az eladás előtt korszerűsíteni azzal a céllal, hogy a lakás értékét növeljük. Ugyanis a hirdetésben megadott magasabb energetikai besorolás növeli az eladhatóságot.

Egy épületen belül akár több kategória különbség lehet a védett közbenső lakás és a saroklakás energetikai besorolása közt. Ez természetesen hasonlóan tükröződik az energiaszámlákban is.

Ingatlanforgalmazók előzetes becslése szerint az ingatlan árát akár 20 százalékkal befolyásolhatja annak energetikai minősége. Fontos tudni, hogy a törvény értelmében a tanúsítvány elkészítése az eladó feladata, vevőként éljünk azzal a lehetőséggel, hogy költségmentesen tudunk a tanúsítványban szereplő információkhoz jutni. Energetikai felújításra szánt pályázati pénzek és banki hitelek elbírálásánál a következőkben kötelező lesz a tanúsítvány elkészítése, és a dokumentumokhoz való csatolása.

Mennyire mélyen érinti mindez a pénztárcánkat?

- Egy-egy épület, lakás tanúsításának elkészítése nettó 15-20 ezer forint, ha rendelkezésre állnak az építészeti és gépészeti tervdokumentációk, és az épület ezeknek megfelelően készült el. Költségnövelő tényező, ha teljes körű épületfelmérés szükséges.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés