Drága lehet a végtörlesztés Nyomtatás E-mail
2011. október 20. csütörtök, 06:30

A deviza alapú hitelek törlesztő részletei az elmúlt egy-két évben az egekbe szöktek. Sok család került a tönk szélére, vannak olyanok, akik eladni kényszerültek a hitelből felépített otthonukat, mert nem tudták fizetni a havi részleteket. Az adósoknak október elsejétől lehetőségük nyílt arra, hogy az ingatlan fedezetes deviza alapú hitelüket rögzített árfolyamon végtörleszthessék, illetve a programban részt vevők és a szociálisan rászorulók megsegítésére adó- és illetékmentességet is biztosítanak.

A részletekről Oraveczné Németh Ildikót, a K&H Bank kiskőrösi fiókvezetőjét kérdeztük.

- A K&H deviza alapú lakáshitel állománya 297 milliárd forint volt 2011. június 30-án. A K&H nem teljesítő lakossági hiteleinek aránya az első félévben 9,7% volt. 

Mennyi idő alatt kell kifizetni a hátralékokat?

- Akik a végtörlesztés lehetőségét igénybe szeretnék venni, 2011. december 30-ig nyújthatják be írásban az erre szolgáló igénybejelentő nyomtatvány kitöltésével kérelmüket.

Az írásos igénybejelentő leadásától számítva hatvan nap áll rendelkezésére az adósnak, a végtörlesztés lebonyolítására. Amikor teljes egészében rendelkezésére áll a végtörlesztéshez szükséges összeg, a bankkal egyeztetett számlára be kell fizetni és ezután lehet kitölteni és aláírni fiókunkban a végtörlesztési nyilatkozatot. Lényeges, hogy azok is kezdeményezhetik a rögzített árfolyamon történő végtörlesztést, akik már igénybe vették a banki mentőcsomagot. 

Az autólízingesek is kifizethetik végtörlesztéssel a hitelüket?

- Természetesen az autó hitelek és a fedezetlen hitelek végtörlesztését is lehet kezdeményezni normal eljárás keretében, ebben az esetben azonban a törvény nem ad lehetőséget a rögzített árfolyamon való kiegyenlítésre.

Az is jogosult a végtörlesztésre, akinek késedelme van a havi részletek fizetésében?

- Igen, amennyiben a jogszabályi feltételeknek megfelel. Vagyis, beadja írásbeli igénybejelentését, és a deviza alapú kölcsönének folyósításánál alkalmazott árfolyam a következőben felsorolt devizanemenként meghatározott árfolyamoknál nem volt magasabb: svájci frank hitelek esetén 180 forint, euró hitelek esetén 250 forint, jen hitelek esetén 2 forint. Mindemellett 2011. június 30-ig nem bontották még fel vele kölcsönszerződését, és vállalja a végtörlesztéssel érintett deviza alapú hiteléhez közvetlenül kapcsolódó áthidaló-, vagy gyűjtőszámlahitelből eredő tartozás, illetve díjak egyösszegű megfizetését, és a végtörlesztési nyilatkozat benyújtását, illetve a hitel egyösszegű kifizetését a hatvan napos határidőn belül megteszi.

Még sokan várnak

Nem kellett sokáig keresgélnünk, hogy olyan embert találjunk, aki devizahitellel rendelkezik. 

- Hat évvel ezelőtt vettünk fel nyolcmillió forint hitelt húsz évre. Akkor hatvanötezer forint volt a kezdő törlesztőrészlet, most nyolcvanezer forintot fizetünk havonta – árulta el a kétgyermekes apuka.

- Van néhány ismerősöm, akik járatosak a pénzügyekben, és kikértem az ő véleményüket a végtörlesztéssel kapcsolatban. Még nem biztos, hogy élek a lehetőséggel, de azért most megkérdeztem, hogy mennyi pénzt kellene befizetnünk. Azt a választ kaptam, hogy hat és fél millió forint a tőketartozásunk. Ezt csak úgy tudnánk kifizetni, ha egy másik hitelt vennénk fel. Az ismerőseink között nagyon sok devizahiteles van. Van köztük olyan is, aki már kiadta a lakását, mert nem tudja másképpen fizetni a havi részleteket. A környezetünkben azonban a legtöbben úgy döntöttek, nem élnek a végtörlesztés lehetőségével – válaszolta kérdésünkre az apuka.

A jelzáloghitel igénylés menete és költségei

A devizahiteltől szabadulni vágyók többsége nem rendelkezik tartalékokkal, megtakarításokkal. Ők elsődlegesen forinthitelből (vagy a jelzálogfedezetként is szolgáló ingatlan értékesítéséből) juthatnak megfelelő mennyiségű tőkéhez. A forinthitel felvétele során viszont felmerülhetnek költségek, még ha időszakosan némely bank el is engedi őket. Hasonló akciókra egyre jobban lehet számítani, ahogy kiéleződik a verseny a végtörlesztőkért. Bár a végtörlesztésért nem számolhat fel semmilyen díjat a bank, a forinthitelre való váltás teljes költsége mégis 100 ezer forint körül alakulhat.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés