Újabb 70 milliós hitelkeret Nyomtatás E-mail
2011. szeptember 27. kedd, 06:53

70 millió forint rövidlejáratú hitelt vesz fel a kiskőrösi önkormányzat a CIB Banktól. A hitel fedezetéül 35 millió forint óvadéki betét szolgál.

A testület egy korábbi döntése értelmében három pénzintézettől kért ajánlatot az önkormányzat 70 millió forint munkabér-, illetve rövidlejáratú rulírozó hitelre. A megkeresett pénzintézetek közül kettő tett ajánlatot, és a folyószámlavezető CIB Banké volt kedvezőbb.

A napirendi pont megvitatása során Major József, a pénzügyi bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat hitelkerete ezzel az összeggel immár 320 millió forintra rúg. Ahogy a képviselő fogalmazott: „Elindultunk a lejtőn lefelé, és súlyos következményei lesznek, ha nem teszünk lépéseket a költségvetés megszigorítására.”

Lasztovicza László egyetértett a bizottsági elnökkel, de sokkal bizakodóbb volt a kilátásokat tekintve. Szerinte a város már dolgozik a megoldáson: bizonyos feladatokat már kiszervezett (pl. óvoda) és további strukturális lépések várhatók. Lasztovicza képviselő szerint a szervezeti átalakítások egyszer már kisegítették Kiskőröst a nehéz gazdasági helyzetből, ami most megismétlődhet. 

Domonyi László polgármester nyomatékosította, hogy korántsem hiányról, csupán 320 millió forintnyi hitelfelvételi lehetőségről van szó. A mostani előterjesztésben szereplő 70 millió forintnyi keretet pedig biztonsági tartaléknak tekinti az önkormányzat. 

– A jelenlegi helyzetben nem tudunk hosszú távú koncepciókban gondolkodni, hiszen nincs információnk arról, hogy miként alakul át az oktatás, az egészségügy, hogy mi lesz a középiskolákkal és a szakképzéssel... 2012 szeptemberére ígérte a kormány az oktatás átalakításának indítását, 2013 januárjától pedig a közigazgatásét, a járási kormányhivatalok felállításával. Ebből is látszik, hogy óriási szervezeti átalakulás előtt állunk, és sajnos még mindig csak találgatunk, hogy hogyan fogja mindez érinteni az önkormányzatokat. Szeretnék minden kiskőrösi polgárt megnyugtatni: a hitelfelvétel nem jelent vészhelyzetet, csupán a város stabil pénzügyi működésének biztosítását. 

A testület egyhangúan igent mondott az előterjesztésre. 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés