Egy éve szabad a pálinkafőzés Nyomtatás
2011. augusztus 15. hétfő, 06:24

 

Csaknem pontosan egy éve lépett hatályba az a törvény, mely lehetővé tette, hogy magánszemélyek évente 50 liter pálinkát főzethessenek saját fogyasztásra, adófizetés nélkül. A tapasztalat szerint a bérfőzetés ennek ellenére nem esett vissza jelentősen. A Nemzeti Adó és Vámhivatalt kérdeztük, milyen tapasztalattal zárták az első évet?

Némedi Varga Éva, pénzügyőr őrnagy, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság főreferense elmondta, a lefolytatott vizsgálatok bizonyítják, a helyi őstermelők jogkövetők. Visszaélést eddig nem tapasztaltak. 

Igaz, a párlat előállítására alkalmas készülékek birtokolását nem kell bejelenteni a vámhatósághoz. Ezáltal a magánfőzést végzők számáról konkrét információval a hatóság nem rendelkezik. Ugyanakkor Kiskőrös környékén desztillálóberendezés előállításának engedélyezésére irányuló kérelmet öt, desztillálóberendezés forgalmazásának engedélyezésére szintén öt személy nyújtott be kérelmet. Ugyanis a házilag készített főzőket csak akkor lehet használni, ha a vámhivatal ellenőrizte azt. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai elsősorban a vendéglátóhelyeken, vásárokon és piacokon vizsgálták, történtek-e visszaélések az otthon főzött pálinkákkal. 

Az országban ötezer ellenőrzést végeztek, ebből 584 jogsértést tártak fel, és összesen 3730 liter igazolatlan eredetű párlatot foglaltak le, és sok esetben bukkantak adminisztratív mulasztásokra is. 

A házi lepárlásból származó gyümölcspálinka nem juthat kereskedelmi forgalomba, viszont a falusi vendéglátásban szerepet kaphat. Ha valaki értékesíteni szeretné a pálinkáját, akkor a főzés előtt 3 nappal - történjen ez otthon, vagy a bérfőzdében - bejelentést kell tennie a vámhivatal felé, majd meg kell fizetni az adót (az 50 fokos pálinka adója literenként 1380,5 forint), illetve párlatjegyet kell igényelni. 

A környékbeli pálinkafőzdék tulajdonosai elmondták, a forgalmukban nagy visszaesést nem tapasztaltak, bár az igazi megmérettetés az idei szezon lesz. Egy kutatóintézet célfelmérése szerint, a kistermelők többsége nem bajlódik az otthoni főzéssel, mert az ehhez szükséges berendezés ára 400 ezer és 1 millió forint között van, és többnyire a szakértelem is hiányzik. 

Kiesés: ötmilliárddal kevesebb adó jött be

Szakmai becslések szerint jelenleg az országban 500, legalább tízhektós feltöltést befogadni képes illegális főzőhely üzemel, és emellett közel 40 ezer kisméretű, házi lepárlásra alkalmas készüléket használnak. 

A NAV adatai szerint tavaly a bérfőzött pálinka után a korábbi évek átlagát tekintve nyolcmilliárd forint bevétele származott a költségvetésnek a lakossági pálinkafőzésből. Tavaly mindössze 2,8 milliárd forint volt az ebből származó bevétel, melynek túlnyomó része még az első félévben - a magánfőzés bevezetése előtt - folyt be a költségvetésbe.