Országos Cserszegi Fűszeres Borverseny Nyomtatás E-mail
2011. augusztus 11. csütörtök, 06:30

 

Kiváló borászaink vallják: a marketingen sok múlik. Azonban a jó bor piaci értéke elsősorban a zamatában, ízében, üdeségében rejlik, nem csak a reklámon. Többek között erről beszélgettek a 16. Országos Cserszegi Fűszeres Borversenyen a bírák és kóstolgatók. A soltvadkerti bormustra az idén is hozott meglepetést.

 A csúcsbizottságban tevékenykedő szakemberek nem győzték dicsérni a legjobbakat. Pazar ízvilágról, hosszú lecsengésű gyümölcsös illatról, zamatról beszéltek, miközben a díjak sorsát eldöntötték. Az idén a dr. Bakonyi Károly emlékére létrehozott vándorserleget a soltvadkerti Frittmann Testvérek Kft. Cserszegi fűszeres 2010-es évjáratú bora kapta. Soltvadkert Város különdíját a Lantos Borászat szintén 2010-es Cserszegi fűszerese érdemelte ki, a társadalmi zsűri véleménye alapján. A legjobb Cserszegi fűszeres bor különdíját a Frittmann Testvérek Kft New Generation bora kapta.

A Legjobb Irsai Olivér bor díja Neszmélybe került, a Szöllősi pincészet Kft. Irsai O. 2010-es nedűje elismeréseként. A Legjobb Tramini Bor a nagyrédei Tamus Borház és Pincészet Tramini 2010. lett. 

Legjobb Pálinka Különdíjban jánoshalmi dr. Vavró Iván Cserszegi fűszeres szőlőpálinkája részesült. A Cserszegi fűszerest termelő borászok különdíját pedig a Szent-György hegyi Nyári Ödön vihette haza, Cserszegi fűszeres 2010 boráért.

Frittmann János, a rendezvény fővédnöke, a soltvadkerti hegyközség elnöke elmondta, az idei mustrára 54 borminta és kilenc párlat érkezett az ország különböző borvidékeiről: Egerből, Zalai borvidékről, Balaton környékéről, a Mátrai és a Kunsági borvidékről. Nem véletlen, hiszen ezeken a területeken termelődik klasszikusan ez a fajta. A verseny tisztaságára ügyelve a szervező soltvadkerti hegyközség úgy alakította a bíráló bizottságokat, hogy a bormustrára nevezett borászatok képviselői, borászai csak a társadalmi zsűriben kóstolhattak, a szakmai zsűriben csak független ítészek ültek: többek között Módos Péter a Borakadémia volt elnöke, Kunszeri Miklós a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának titkára, dr. Bíró Mária, a borrendek képviseletében. 

- A fajtaversenyek között a Cserszegi Fűszeres Borverseny egy kiemelkedő sikerű mustra, - folytatta a vadkerti borász. - Mindezt jelzi, hogy a határon túlról is vannak már érdeklődők. Egyre többen kedvelik az illatos fajtákat: a Cserszegit és az Irsai Olivért. Ez a tendencia nem csak a magyar borfogyasztást, hanem a világpiacot is jellemzi. Nekünk ez öröm, hiszen jó pozícióban vagyunk a fajtát tekintve, itt nemesítették hazánkban, azóta is kiváló termést, kiváló bort tudtunk produkálni, amint ezt a mostani mustra is mutatja – fejezte be beszédét Frittmann János.

Aranyérmes borok

  • Szöllősi Pincészet Kft. Irsai Olivér 2010 Neszmély
  • Bezerics Borház Memento/Cserszegi-Pátria 2009 Pogányvár
  • Frittmann Testvérek Kft. Cserszegi fűszeres 2010 Soltvadkert
  • Frittmann Testvérek Kft. Cserszegi New Generation 2010 Soltvadkert
  • Bognár Vin Kft. Cserszegi  félédes 2010 Kunsági
  • Vitis Labor Kft Nektár-Cserszegi Cuveé 2010 Duna Melléki
  • Vitis Labor Kft Cserszegi fűszeres 2010 Szigetszentmárton
  • Lantosborászat Cserszegi fűszeres 2010 Soltvadkert
  • Galántai Családi Pincészet Cserszegi 2010 Soltvadkert
  • Frittmann Testvérek Kft. Irsai Olivér 2010 Soltvadkert
  • Bognár-Vin Kft. Cserszegi fűszeres 2010 Kunsági borvidék
  • Font Pincészet Irsai Olivér 2010 Kunsági borvidék

Dobogós pálinkák

  • Dr. Vavró Iván Cserszegi fűszeres szőlőpálinka 2010 Jánoshalma
  • Májer Ferenc Irsai Olivér szőlőpálinka 2010 Soltvadkert
  • Uno-Drink Plus Kft. Irsai Olivér szőlőpálinka 2010 Soltvadkert
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés