Kínai piacon a Duna borrégió? Nyomtatás E-mail
2011. augusztus 10. szerda, 06:42

Az Agrármarketing Centrum nagyszabású országos kampányt indít a Duna borrégió népszerűsítése érdekében. A kampány fő célja, hogy az alföldi borokat a hazai piacon feljebb pozícionálja, és bemutassa a régió minőségi borait, borászatait. A régió borkészítői egy sikert már elkönyvelhettek: a kínai kormányfő minapi budapesti látogatása alatt rendezett nemzetközi gazdasági konferencia fogadásán a régió legjobb borait kínálták. 

„El lehet felejteni a homoki bor negatív értelmezését, új imidzs épült ki az alföldi borok köré” – mondta Horkay András szakértő, a Central European Wine Institute (CEWI) vezetője a Duna borrégió borait bemutató borszemlén a budapesti Doblo Bor Bárban.

„Feljövőben a régió, és nagy hibát követ el az, aki nem vesz erről tudomást, hiszen a most kitűnő ár-érték arányú borok hamarosan följebb kapaszkodnak a polcokon” – vélekedik Frittmann János, a Duna borrégió egyik vezető borásza. Az elmúlt években szinte megszokottá vált, hogy a borrégióban meg-megcsillan néhány tehetség, ám sokan elsiklottak felette, hogy az itteni borvidékek nagy tömegben termelt és palackozott borai is egyre jobbá válnak, egyenletesen hozzák az otthoni és társasági fogyasztásra kiválóan alkalmas minőséget.

 „Rendkívül nagy, ám eddig jórészt kihasználatlan piaci lehetőség rejlik a régió boraiban” – mondta Simon Péter, az Agrármarketing Centrum igazgatója. A szakember szerint e lehetőségek kiaknázásához első lépésben az szükséges, hogy növekedjen a régió borainak ismertsége, reflektorfénybe kerüljenek a „húzó” borok és készítőik.

A Duna borrégió kiváló pincészetei a kampány nyitórendezvényén, a Doblóban megrendezett borszemlén mutatták be csúcsboraikat. A rendezvényen a régió jelentősebb borkészítői közül felvonult a Font Pincészet, a Gedeon Pincészet, a Sümegi Pincészet, a Koch Borászat, az Anna Borászat, valamint a Szőke Pincészet és a Frittmann Borászat. A kampányhoz csatlakozó kiskereskedések személyesen találkozhattak a borrégióhoz tartozó három borvidék (Kunsági, Hajós–Bajai, Csongrádi) idei versenyeinek díjazottjaival. A rendezvényen megismerhették a legkiválóbb borokat, és természetesen rendelhettek is, vagy akár akciós válogatást is összeállíthattak. A résztvevők 30-40 tételt teszteltek, e felhozatalon belül többségben voltak a fehérborok, de a szakmai közönség megismerhette a legjobb rozé- és vörösborokat is.

Egyre többen kedvelik a Duna Borrégióban nagy területen termelt könnyű, illatos fajtákat: a Cserszegit és az Irsai Olivért. Ez a tendencia nem csak a magyar borfogyasztást, hanem a világpiacot is jellemzi – hangsúlyozta Frittmann János a soltvadkerti Országos Cserszegi Fűszeres Borversenyen. 

 

 

 

 

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés