Leginkább az életkor miatt diszkriminálnak a munkahelyeken Nyomtatás E-mail
2011. augusztus 08. hétfő, 06:29

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság képviseletében nemrégiben városunkban járt dr. Tóth Edina jogász, a Kiskőrös és Környéke Mozgáskorlátozottak Egyesületének meghívására. Azért jött városunkba, mert tudja, a sorstársaknak nehéz beutazni a megyeszékhelyre. Bárki kérhet segítséget a hatóságtól, aki úgy érzi, hátrányos megkülönböztetés érte akár munkavállalásban, akár jogainak gyakorlásában. Nemcsak személyesen, e-mailban és telefonon is. 

- Annak ellenére, hogy az unióban kiemelt terület a diszkrimináció megszüntetése, még mindig sok a probléma – hangsúlyozza a jogásznő. - A vasúti kocsikra szinte lehetetlenség feljutni a mozgásukban korlátozottaknak, a megkülönböztetett jelzéssel ellátott parkolóhelyeket pedig Kiskőrösön is szűknek találják az érintettek. A legtöbb probléma a munkavállalás során merül fel a térségben - veszi sorra a bejelentéseket dr. Tóth Edina. - Sok helyen a gyesről visszatérőket nem akarja alkalmazni a munkaadó. Többen panaszolták, hogy a női munkavállalóktól azonnal azt kérdezik, van-e gyermeke és mikorra tervezi a következőt. Az is diszkrimináció, ha valakit arról faggatnak, hogy milyen sűrűn beteg, mikor volt utoljára táppénzen. Az is tapasztalat, hogy a dohányzók, a mozgáskorlátozottak és a roma származásúak kisebb eséllyel kapnak munkát. Az életkor is sok munkahelyen kitétel. Ha valaki 45 éves kora után lesz munkanélküli, kevés helyen alkalmazzák szívesen. Ha van objektív indok, például, ha egy női fehérnemű üzlet tulajdonosa, nem vesz fel férfi munkaerőt, az érthető és nem diszkriminatív. Az olyan álláshirdetésben, ahol fiatal, dinamikus csapatba keresnek jó munkabíró képességgel rendelkező munkatársat, már benne van, hogy aki idős, beteg vagy mozgáskorlátozott, jobb, ha nem is jelentkezik. Pedig lehet, hogy kitűnően el tudná végezni az adott munkát. Ezt nevezzük hátrányos megkülönböztetésnek.  

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál a panaszosok anonimitásban maradhatnak, ezzel is védjük az érdekeiket. Minden esetben megvizsgáljuk a panaszok jogosságát, és ha úgy találjuk, hogy van valós alapja, elindítjuk az eljárást.

A jogásznő várja a megkereséseket, elérhetősége: dr. Tóth Edina 06-70/5179-251, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Ügyfélfogadás: 6000 Kecskemét, Táncsics M. u. 19. szám a SINOSZ székhelye. szerdánként 9-13 óra között.

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés