Csökkent a térségben a munkanélküliek száma Nyomtatás E-mail
2011. július 06. szerda, 08:46

 

Dr. Fröschl Péter a munkaügyi központ kiskőrösi kirendeltség-vezetője a térség munkaerő-piaci helyzetéről adott átfogó tájékoztatást a testületnek. 

A kirendeltség-vezető elmondta, hogy az elmúlt évben átalakult a szervezet, ahogy átalakultak a támogatási eszközök is. Az állami források – csakúgy, mint az államigazgatás más területein - csökkentek. Ezeket a lehetőségeket igyekeznek pályázat útján kiegészíteni. 

Jó hírként számolt be Fröschl Péter arról, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt idei munkahelyteremtő pályázaton a Kiskőrösi kistérség a Bács-Kiskun megyében elnyert 27 pályázatból 7 sikeres pályázattal vette ki részét, ami kiemelkedő eredmény. A nyertes pályázatok révén a térségben 56 álláskereső számára teremtődik új munkahely, s mintegy 200 aktív munkavállaló munkahelyének megőrzése válik biztosítottá Kiskőrösön és térségében. 

Fröschl Péter szerint keresett szakmák a lakatos, burkoló, kőműves, szakács vagy felszolgáló.  

A kirendeltség-vezető elmondta azt is, hogy jelenleg kevés olyan munkáltató működik a térségben, amely a szakképzetlen, illetve betanított munkaerőt az előző évtizedhez hasonló mértékben képes foglalkoztatni. Nagy igény jelentkezik viszont a magasan képzett szakmunkások iránt. Az ellátási területen nyilvántartott 3346 regisztrált munkanélküli legtöbbje legfeljebb általános iskolai, vagy szakmunkás végzettséggel rendelkezik. Az utóbbi évek tendenciái szerint azonban növekszik a középiskolai, valamint a főiskolai végzettségűek aránya. Örömteli, hogy az év eddig eltelt időszakában folyamatos csökkenést mutatott a regisztrált álláskeresők létszáma a térségben. 

A munkaügyi központ tapasztalatai szerint egyébként a legkeresettebb szakmák közé tartozik ezen a vidéken a fémfeldolgozó iparban a lakatos, hegesztő, CNC-gépkezelő, a szolgáltatások sorában a gyakorlattal rendelkező könyvelő, az építőiparban a kőműves és a burkoló, míg a vendéglátásban a szakács és a felszolgáló. Ugyanakkor az álláskeresők között „túlkínálat” mutatkozik eladó, kereskedő, általános adminisztratív jellegű foglalkozások, segédmunka, takarító és tehergépjármű vezető munkakörökben. 

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés