Dr. Kuti rozéja lett a Megye Bora Nyomtatás E-mail
2011. június 21. kedd, 11:30


A kiskőrösi Mediterrán Pincészet adott helyet a XXI. Duna-Borrégiós Borversenynek, ahová 158 bort neveztek be a termelők. Az illusztris vendégeket Szőke Sándor, a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesületének elnöke üdvözölte.

Font Sándor a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnöke beszédében kiemelte, hogy az alföldi borászok is kezdik megtalálni a helyüket a hazai borok palettáján. Különösen a fehér és a rozé boroknak jósol a jövőben kiugrási lehetőséget.

A borversenyt dr. Kerényi János a megyei kormányhivatal vezetője nyitotta meg. Kiemelte a borászok összefogásának jelentőségét az import és a nem tiszta borok ellen.

Ez alkalommal került sor a dr. Kuti Szőlészeti és Borászati Kft új látogatóközpontjának avatására is. Dr. Kuti László beruházását dr. Szőllősi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, valamint dr. Nemes Andrea turisztikai főosztályvezető adta át a nagyközönségnek. A vendégek a pincészet kiemelkedő borával, a 2010-es Kékfrankos rozéval koccintottak, amely az országos borversenyen arany érmet kapott, illetve elnyerte a Kunsági Borvidék Legjobb Rozé Bora elismerést is.

A borversenyen az ítészek négy bizottságban – Horváth Csaba, dr. Hajdú Edit, Kvalla Gábor, valamint Módos Péter elnökletével - bírálták a borokat. A szakmai zsűri 1 nagyarany, 34 arany, 61 ezüst és 47 bronzminősítést osztott ki. A csúcsbizottság kiválasztotta Bács-Kiskun Megye Borait is. Rozé kategóriában a kiskőrösi Dr. Kuti Szőlészeti és Borászati Kft 2010-es Kékfrankos rozé bora, fehér kategóriában a szabadszállási Birkás Pincészet 2010-es Cserszegi fűszerese, vörös bor kategóriában a kiskunhalasi Halasi Borászati Kft 2009-es Cabernet sauvignon bora, desszert bor kategóriában pedig a kéleshalmi Kunvin Borászati Kft 2005-ös Silenos Jégbora kapta a rangos elismerést.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés