A vidék élni akar! Nyomtatás E-mail
2011. május 26. csütörtök, 09:05

Legyen Magyarország olyan ország, ahol az európai sokszínű, minőségi mezőgazdaság, a környezet- és tájgazdálkodás válik általánossá.


Úgy állít elő értékes, egészséges és génmódosítás-mentes élelmiszereket, hogy közben védi talajait, ivóvízbázisait, az élővilágot, a tájat és benne az embert. Egyúttal munkát és megélhetést biztosít a lehető legtöbb állampolgár számára. Ez a néhány mondatba sűríthető summázata a kormány 10 évre szóló agrárstratégiájának, amely „A vidék élni akar!” címet viseli, és amelynek részleteit május 5-én vitatták meg Kecskeméten.

Tiszta agrárkörnyezetben tiszta élelmiszer

Font Sándor országgyűlési képviselő, a Parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke annak jelentőségét emelte ki, hogy az Alkotmány végső, elfogadott változatában a termőföld, a víz és az erdő nemzeti törzsvagyonként szerepel.
- Ezzel deklaráltuk – hangsúlyozta a politikus –, hogy milyen jelentőséget tulajdonítunk ezeknek az elemeknek.
Az elnök kiemelte: Magyarországon olyan élelmiszertermelés megvalósítása a cél, ami tiszta agrárkörnyezetben tiszta élelmiszert termel. Felhívta a figyelmet arra, hogy a világ demográfiai változásait figyelembe véve néhány évtized múlva az emberiség legnagyobb kihívása az élelmiszer biztosítása lesz.

Font Sándor szerint az agrárstratégia egy hosszú távú, kiszámítható, tervezhető elképzelést próbál a gazdaság minden szereplőjének adni. Mindez a földtörvény módosításával és kétharmados szintre emelésével egy biztos alapot, kiszámíthatóságot teremt. Hiszen – emlékeztetett a mezőgazdasági bizottság elnöke – a stratégia arra tesz kísérletet, hogy elsősorban a kis- és közepes vállalkozások találják meg a lehetőségeiket egy hosszabb távon kiszámítható gazdálkodáshoz.  

Minőségi, biztonságos élelmiszert!

A tíz évre szóló agrárstratégia legfontosabb elemeit dr. Ángyán József, a tárca parlamenti államtitkára foglalta össze. Leszögezte: ma már a nemzetek modernkori biztonsága annak függvénye, hogy ki tudja garantálni a biztonságos élelmiszer-, ivóvíz- és energiaellátást. Azaz – summázta a szakember – az élelmiszer ellátás biztonsága nemzetbiztonsági kérdés. 

- Olyan rendszereket és ágazatokat támogat a koncepció, amelyekben sokan találnak megélhetést, a birtokszerkezetet pedig a kis és közepes családi gazdaságok részaránya, és ezek szövetkezése határozza meg – foglalta össze az államtitkár, aki ezt követően a júniusban induló tanyafejlesztési programról beszélt.

Mint rámutatott, a költségvetésben erre a célra egymilliárd forint szerepel. Az államtitkár tájékoztatójában kitért a demográfiai földprogram részleteire is. Az elképzelések szerint azok a fiatal párok, akik vállalják, hogy letelepednek, gazdálkodnak, és emellett két, vagy több gyermeket felnevelnek, tartós, 25-50 éves, örökölhető földbérletet kaphatnak az államtól.

A koncepció további részleteiről a www.videkstrategia.kormany.hu honlapon érdemes tájékozódni.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés