Get Adobe Flash player
Vasfegyelem a fém-kereskedelemben Nyomtatás E-mail
2011. május 25. szerda, 13:30

A színesfém- tolvajok visznek mindent, ami fénylik. Felszedik a vasúti síneket, lelopják a felszerelt réz ereszcsatornát, a telephelyekről elviszik a kábelkötegeket, összeszedik a tanyaudvarokon talált gépeket, eszközöket, a közutak mellől a jelzőtáblákat…


Annak ellenére, hogy tavaly jelentősen szigorították a színesfém-felvásárlás feltételeit, a bűnözés nem csökken, sőt! A tolvajok nemcsak a gazdaságban okoznak kárt, de sok esetben a közlekedés biztonságát is veszélyeztetik. Joggal vetődik fel a kérdés: hogyan lehetne ezt a folyamatot megállítani?

A legálisan működő fémudvarokban a színesfém-hulladék felvásárlását és továbbadását a Vám- és Pénzügyőrség által kiadott hatósági engedélyhez kötik. Ennek pedig nem egyszerű megfelelni. Például az anyagi szempontból is rendezett vállalkozás cégvezetőjének büntetlen előéletűnek kell lennie, és többmilliós biztosítékot kell letennie azért, ha később netán cégtartozása keletkezne, akkor ebből az alapból lehessen levonni.

A magánszemélyektől átvett fémeket napi elkülönítésben hat napig köteles külön tárolni a kereskedő. A fémek átvételét pedig rendszeresen bizonylatolni, dokumentálni kell, s minderről elektronikus úton naponta, a felhasználásról, továbbértékesítésről pedig havonta kell jelentést írnia a vámosok felé.


- A színesfém-kereskedelmi jogszabály csak akkor érné el a célját, ha valamennyi telephelyen érvényesíteni tudnák - mondja Kecskeméti Károly, az 1980-tól működő kiskőrösi Vastelep vezetője. Megyénkben négy helyen működik legális fémfelvásárló telep, a miénk is köztük van. A színesfém tolvajlást addig nem lehet megállítani, amíg az illegális telepeket nem számolják fel és a jogsértőket nem szankcionálják.

A regisztrált kereskedők igyekeznek megfelelni a nem kis anyagi áldozatot igénylő előírásoknak és a követelményeknek. Pedig ezek sokszor alaposan megnehezítik a tevékenységünket. A fémtolvajok nem is minket keresnek meg, hiszen tudják, hogy a rendőrség felé bejelentési kötelezettségünk van. Amivel élünk is, ha csak a legkisebb gyanúja felmerül annak, hogy a leadott színesfém bűncselekményből származik.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés