Get Adobe Flash player
Hömpölygő tömeg - elégedett kiállítók Nyomtatás E-mail
2011. március 29. kedd, 12:44

 

A tavalyinál is nagyobb látogatottságot könyvelhet el a hétvégén, Kiskőrösön megrendezett Duna-Tisza Közi Agrár Expo.


Több mint nyolcezren voltak kíváncsiak a magyar élelmiszerek, hungarikumok népszerűsítését célul tűző rendezvényre. Folyamatosan hömpölygő közönség, elégedett kiállítók és kiváló hangulat jellemezte a régióban egyedülálló kezdeményezést.

 


Az expon résztvevő százötven hazai élelmiszertermelő többek között kiváló borokkal, pálinkákkal, sajttal, füstölt kolbásszal, sonkával, zöldségpástétommal, fűszerpaprikával, biotermékekkel, zöldségcsírával, mézzel, lekvárral, kaláccsal és gyümölcslevekkel kínálta a nagyközönséget.

A szabadtéri kiállításon a legújabb mezőgazdasági eszközökkel és gépekkel ismerkedtek az érdeklődők. Több nagyteljesítményű traktor és sorközművelő berendezés már az expo ideje alatt gazdára talált. A kiállítók üzleti szempontból is sikeresnek minősítették a rendezvényt.

Az élelmiszervásárt az agrárium aktuális ügyeit taglaló előadások kísérték: Dr. Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a megnyitón hangsúlyozta: minél előbb definiálni szükséges a „Magyar Termék” fogalmát. Ma a külföldi alapanyagból hazánkban feldolgozott, vagy akár csak átcsomagolt áru is magyar terméknek minősülhet. A kormány szándéka szerint a jövőben a legalább 95%-ban hazai alapanyagból készült áru viselheti csak a magyar termék feliratot.  

Jakab István a MAGOSZ elnöke, az országgyűlés alelnöke előadásában sürgette a földtulajdoni és a földhasználati jogok minél előbbi törvényi szabályozását, a magyar állam elővásárlási jogának beiktatását. Mint kifejtette, ez a versenyképesség alapja, egyben a nemzeti vagyon megtartásának feltétele is. Az expon kötetlen párbeszédre nyílt lehetőség a gazdák és az uniós pályázatokat közvetítő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke, Palkovics Péter és munkatársai között. 

Bencsik János klíma és energiaügyi államtitkár a megújuló energiák hasznosításának lehetőségeiről tartott előadást.

Az Agrár Expo fővédnökségét Font Sándor a parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnöke vállalta. Véleménye szerint fontos erősíteni azt a szemléletet, hogy a magyar termékek vásárlásával a hazai termelőket segítjük, akik hazai munkaerővel állítanak elő kiváló minőségű élelmiszertermékeket. Az így elköltött pénz országunkban marad, amiből további hasznunk lehet.

A rendezvényre ellátogatott a svéd, a norvég, a holland és az osztrák nagykövet is.  Látogatásuk célja a Magyarországon előállított élelmiszertermékekkel való ismerkedés, a beszállítói üzleti lehetőségek feltérképezése volt.   

Az expo ideje alatt nagy forgalmat könyvelhettek el a város szállodái, vendéglátó helyei, a Kiskőrösre látogatók közül sokan felkeresték Petőfi Szülőházát, a Közúti múzeumot és a Szlovák Tájházat is. Óriási médiaérdeklődés kísérte a rendezvényt, két napon keresztül az expo vendége volt a Magyar Televízió stábja, a Duna Tv, a Hír Tv, az Echo Tv, a Kecskeméti Televízió, a TiszapART Tv, a Kossuth Rádió és a környező települések kábeltelevíziói.

Az Agrár Expo kiemelt partnerei:
Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács, Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, Kecskemét Város Önkormányzata, Baja Város Önkormányzata, Kalocsa Város Önkormányzata, Kiskőrös Város Önkormányzata,
AMC, Univer Zrt, Pintér Művek, Paksi Atomerőmű Zrt, Rónasági Takarékszövetkezet, Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet

További képek a cikk galériájában >> (Agrárexpo 2011)

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

Cikk galériája

 

 
Hirdetés