Magas költség, kis nyereség Nyomtatás E-mail
2010. szeptember 15. szerda, 13:39

A kiskőrösi Szűcsi dűlőben 10 hektáros területen gazdálkodó Nikléczi András szőlősgazda a családjával augusztus végén kezdte meg a szüretet, és várhatóan szeptember 20. körül végeznek majd.

A termés ugyan nem éri el a tavalyi mennyiséget – mondja a gazda – de ennek ellenére úgy számol, hogy jobb évet zár az idén.

A Cserszegivel kezdtek most pedig már a Biancát szedik fél hektáron. A sort az Ezerjóval folytatják, majd a Veltelini, az Aletta, és a Cabernet Sauvignon következik. Nikléczi gazda szerint most nagyon felgyorsult a különböző fajtáknál az érés, úgyhogy szinte „összeérnek” a szüreti idők. Az egész család kint dolgozik a területen.

- Úgy saccolom, hogy összességében talán ha 40 százaléknyit szedünk le a tavalyihoz képest – mondja András. - A leggyengébb a Cserszegi és a Veltelini lesz, mert az előző évekhez képest alig 30 százalékot hozott, illetve hoz majd. A Bianca az több, de csak azért, mert ez egy fiatal szőlőterület, az Alettán viszont nagyon szépen lesz.

A cukorfokra nem lehet panasz, mert például a Cserszegi 18 fokos volt, és a többi is igen jónak ígérkezik.


A gazdák többsége viszont azt panaszolja, hogy idén a betegségek miatt a költségek a tavalyinál jóval magasabbak voltak.
- Ez sajnos így igaz. Az üzemanyag ára is emelkedett, a növényvédő szerek pedig jelentősen és irreálisan drágultak. Nem is beszélve arról, hogy a kockázati tényező jóval magasabb lett ebben az évben a tavalyinál. Mi például nem is mindig tudtunk permetezni akkor, amikor kellett volna, mert a vizes talajra nem lehetett rámenni a gépekkel. Még szinte mezítláb, gumicsizmában sem, mert lehúzta az ember lábáról a sár.


Az idei felvásárlási árakkal elégedett?
- Szerencsére az árak magasabbak, mint tavaly, mert kevesebb lett a szőlő. A mostani árra nem panaszkodunk, mert ez az, amit el tud magának képzelni egy szőlővel foglalkozó ember.

A 80 forint körüli árak lennének a termelők számára a reálisak. A Cserszegire mi nagyon jó vevőt találtunk, 80 forint felett vitte el. Azt gondolom, hogy a Cserszegi ára húzza majd magával a többit is.

Átlagosan egyébként úgy tűnik, hogy 70 forintos árak lesznek az idén, ami pont a duplája a tavalyinak. Ránk is fér, mert tavaly mínuszban voltunk, az idén viszont, a kevesebb termés és a magasabb árak miatt talán végre lesz egy kis bevételünk is a szőlőtermelésből.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés