Get Adobe Flash player
A Csabai Kolbászfesztiválon a Paks II. interaktív kiállítása Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. október 19. csütörtök, 12:36

A sikeres nyári szezon után, most újra fesztiválozik a Paks II tájékoztató kamionja.

Békéscsaba országos hírű rendezvénye, a Csabai Kolbászfesztivál a mai napon nyitotta meg kapuit. A Paks II beruházást valamint az atomenergiát bemutató tájékoztató kamion nem először van a megyeszékhelyen, ez a negyedik alkalom, hogy a rendezvényhez kapcsolódóan interaktív kiállítást rendeznek. A kamion a rendezvény végéig, október 22-ig tekinthető meg.

Aki felkeresi a monstrumot, interaktív táblákon, gazdagon illusztrált tájékoztató anyag segítségével ismerkedhet meg az atomenergia békés célú felhasználásával, a Paksi Atomerőműben üzemelő négy, illetve a tervezett két új atomerőművi blokk legfontosabb jellemzőivel. Az érdeklődők kisfilmek segítségével ismerhetik meg többek között a Pakson is hamarosan megépülő VVER-1200-as reaktortípust, valamint virtuális sétát tehetnek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben. A kamionra látogatók részletes tájékoztatást kapnak a radioaktív hulladékok kezelésének rendjéről, gyakorlatáról és a legmodernebb nukleáris biztonsági megoldásokról is, amelyeket a Paks II.-nél is alkalmazni fognak.

A megnyitón Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy az interaktív kamiont 2009-es indulása óta eddig mintegy 280 ezren keresték fel. A kommunikációs igazgató beszámolt arról is, hogy a kamion szeptemberben a hazai radioaktívhulladék-kezelésben fontos szerepet betöltő térségeket felkeresve ellátogatott a Pest megyei Püspökszilágyra és a környező településekre, majd a Nyugat-Mecsekbe, illetve a Tolna megyei Bátaapátiba és környékére.

A kiállítás október 2-án észak-magyarországi körutat kezdett, amely során Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék 5000 főnél nagyobb lélekszámú településeire látogat. Így az ország ezen részén  élők is 3D szoftver segítségével ismerhetik majd meg a Paks II. beruházást és az atomenergiát.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés