XXI. Soltvadkerti Szüreti Napok Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. október 10. kedd, 09:51

Az eső közbeszólt, de a programok nagy részét megtartották.

Szeptember 15-17 között rendezték a több, mint két évtizedes múltra visszatekintő Szüreti Napokat Vadkerten, melyre a vasárnapi rossz idő ellenére is nagyon sokan kilátogattak.

Pénteken reggel a legkisebbek nyitották a XXI. Soltvadkerti Szüreti Napokat, hiszen a település mindkét óvodájában a szürethez kapcsolódó hagyományoké és népszokásoké volt a főszerep. A játékos, kreatív programokra a szülőket is meghívták. A Városi Művelődési Házban az ünnepélyes megnyitón a nagyközönség előtt vetítették le a délelőttről készült összeállítást, mellyel Mátyus Lajos a Soltvadkerti Televízió munkatársa lepte meg az egybegyűlteket. De nem ez volt az egyetlen film, amit a nagyérdemű elé tártak, hiszen Takács Aranka, Kelemen Dóra és Mátyus Lajos keze nyomán egy olyan városi imázs filmet is láthattak a megjelentek, mely eddig sosem látott légi felvételek segítségével mutatta be Soltvadkert épített és természeti örökségeit, az itt élő borászokat és persze a messze földön híres vadkerti fagyit, valamint a Vadkerti-tó környékét.

A 2017. évi Szüreti Fesztivált Temerini Ferenc alpolgármester nyitotta meg, aki elmondta, úgy ünnepelnek, ahogy az ősök is tették, akik szüreti bállal és felvonulással búcsúztatták a nyarat és vele az egész évi munka fáradalmait, aggodalmait, feszültségeit. Emlékeztetett arra, hogy a technika vívmányai, a globalizálódó piac, a klímaváltozás, a gyorsan változó gazdasági környezet, a növekvő adminisztrációs terhek miatt ma már csak álom őseink nyugodt, lassú, kiszámítható élete. Mindezek mellett még nagyobb elismerés jár azért, hogy évről évre kitűnő eredményeket érnek el a helyi borászok, akiknek a térség rossz hírnevét kemény munkával sikerült feledtetni és ma már díjnyertes boraikat és borászataikat emlegetik az országban. Az alpolgármester bízik abban, hogy ezek a sikerek a szőlő felvásárlási árában is megmutatkoznak majd, és egyre több fiatal tervezi a jövőjét a szőlészetben és borászatban.

 

 

Az ünnepi eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő is köszöntötte a vendégeket, emlékeztetve, hogy Soltvadkert az ország legnagyobb szőlőterülettel rendező városa, aki ehhez méltón rendezi meg a szüreti fesztivált. Emellett a főként ünnepi alkalmakkor idelátogatóknak felidézte azt is, hogy milyen változáson ment keresztül a város. Felsorolásában megemlítette, hogy megújult a legtöbb Soltvadkertre bevezető főút, szólt arról, hogy új óvodaszárny épül és arról is, hogy hamarosan befejeződik a református templom teljes felújítása.

- Hamarosan indul a Tázlár felé vezető útszakasz elejének felújítása. A kormány úgy határozott, hogy megépíti a Soltvadkertet elkerülő útszakaszt, mely döntés már a Magyar Közlönyben is megjelent. De megindul a Budapestet Belgráddal összekötő duplavágányú vasút megépítése is, mely még nem is sejtjük, hogy milyen óriási lehetőséget nyújt ezen vonalszakasz mellett fekvő településeknek – ismertette a képviselő, hozzáfűzvén a jövő terveit, mely szerint a város szélén szabadidő eltöltésére alkalmas park épül, és a település legnagyobb kincse, a Vadkerti-tó körül pedig több ütemben kezdődik felújítás. Először 400 millió forintos fejlesztés indul, majd még két ütemben további 800 millió forintból nyílik lehetőség arra, hogy a megye legélvezetesebb fürdőhelyévé váljon a tó.

      

Az ünnepi beszédeket követően a helyi iskola diákjai léptek a színpadra, majd bemutatták azon művészeket, akik kiállítással készültek a szüreti napok idejére. Daróczi Csaba természetfotóit, Ancsa Molnár Hajnalka ikonjait, Hegyes Edina porcelánbaba gyűjteményét, Kocsiné Somogyi Eszter kavicsszobrait, Pozsonyi Angéla dekopázs dobozait, Révész Lászlóné kézimunkáit, Tajti Mónika fadekoráció gyűjteményét és Zsikláné Sipos Irén különleges kaktuszait bárki megcsodálhatta. Az első nap aztán a borutcánál felállított színpad előtt táncházzal zárult, majd másnap folytatódott a mulatság. A legkisebbeket gyermekprogramok várták, az idősebbeket hagyományőrzők szórakoztatták, de brazil szamba táncbemutató is volt, majd este Kurcz Szandi, Tolvaj Reni és az Irie Maffia lépett színpadra. Vasárnap mivel eleredt az eső, a szervezők a Művelődési Házba költöztették a fellépőket. Igaz, a látványos szüreti felvonulást még megtartották, de a Magna Cum Laude koncertje a rossz idő miatt elmaradt. De így sem marad szórakozás nélkül az, aki bekapcsolódott a két nap valamelyikébe. És az elmarad koncert miatt sem kell bánkódni, a szervezők azt ígérték jövőre újra meghívják a népszerű együttest.    

 

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés