XXVIII. Kalocsai Paprikafesztivál Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. október 02. hétfő, 14:21

Az égiek átírták a finálét, de így is sokan voltak a paprikások ünnepén

Kalocsa hungarikumának, a méltán világhírű fűszerpaprikának az ünnepe az utóbbi időben három napról kettőre zsugorodott, azonban a kísérő programoknak köszönhetően már szerdán volt látnivaló az Érsekkertben.

Szeptember 13-án délután a Platán rendezvényközpontban Evanics Rózsa sükösdi alkotó csodálatos képeiből összeállított tárlat megnyitójával vette kezdetét a fesztivál, mely a Rózsabimbók címet kapta. Az elnevezés nem véletlen és önmagában is sokatmondó, hiszen a festészettel még csak két éve foglalkozó Rózsának ez az első kiállítása, melyen legelső képeit tárta a nyilvánosság elé. Nagy izgalommal készült az eseményre, de az alkotásokat látva nem volt rá oka, hiszen Gasztonyi Kálmán festőművész tanítványaként kiválóan elsajátította az alapokat, és aki a fesztivál ideje alatt betért a Platánba, erről személyesen is meggyőződhetett.

A folytatásban a pénteki nap nyitányaként a szakma ünnepelte méltán híres fűszernövényét. A Városháza dísztermében tartott konferencia apropóját a kalocsai fűszerpaprika kutatás 100 éves évfordulója adta. Ehhez kapcsolódóan délután utcát neveztek el Dr. Márkus Ferenc növénynemesítőről, aki a Kalocsai Fűszerpaprika Kutató Intézet egykori igazgatója volt.

Az igazi fesztiválhangulat aztán péntek délután vette kezdetét, amikor már élettel telt meg az Érsekkert. Az ünnepélyes megnyitóra még kevesen voltak kíváncsiak, ám a folklórprogramok előre haladtával ez szerencsére változott. Az első nap éjszakája a mulatozásról szólt, hiszen a színpadon egymást követték a nagy mulatósok: Kaczor Feri és a 3+2 együttes is elhúzta a résztvevők nótáját. 

   

 A szombati főnapon a terményáldással egybekötött szentmisével egy időben nyitották meg a XXI. Paprikás Ételek Főzőversenyét, az elmaradhatatlan ágyúszóval. A protokoll események sorát a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend avatóceremóniája követte, akik idén is két új tagot vettek fel soraikba. Kiss-Csepregi Sándor, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. üzemének vezetője és Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke is kiállta a próbát, majd letették az esküt, és ezzel kiérdemelték a paprikalovagi címet.

Ezt követően került sor annak az újabb testvérvárosi szerződésének aláírására, mely az érseki város és az Olaszországi Altino közt köttetett, és most a két település polgármesterének aláírásával szentesítettek.

Bár az időjárás kicsit szomorkásra vette a szombat délelőttöt, a csepergő esőben ennek ellenére egyre többen sétáltak a főzősátrak közt, és ahogy a bográcsokban a remekművek főttek, kisütött a nap is. A zsűri elé az ételeket már verőfényes napsütésben vitték és egyre fogyatkoztak az ételjegyek is. Nem sok olyan ember akadt a városban, aki ne az Érsekkertben lett volna, ám aki nem jutott ki, az is részesült a fesztiválhangulatból, hiszen több év kihagyás után ismét megszervezték a hagyományos Szüreti Felvonulást. A néptáncosok, a bíró és bíróné vezetésével lovas kocsikra szálltak és énekelve járták végig a város utcáit. Ahol megálltak, ott a régi szokás szerint miután a kisbíró kidobolta mondandóját, kezdetét vette a zenés mulatság, melybe bárki bekapcsolódhatott.

        

A főzőverseny eredményhirdetéséig még kitartott a jó idő, így a főztjéért királynak megválasztott „Kócos brugzsandárok” főzsandárjának a fejére még napsütésben került a korona. Pál Tamás Elvis emlékkoncertje és a V-Tech együttes frontemberének Kefírnek a produkciója is rendben lezajlott, ám az est fő attrakcióját a hirtelen támadt szél és dörgedelmes vihar miatt lemondták a szervezők. Bár sokan voltak kíváncsiak az Ocho Macho zenekarra, akik már be is álltak a nagyszínpadra, mégis úgy döntöttek, hogy a résztvevők biztonsága érdekében lefújják az esti programokat. A több ezres tömeg a rendőrség segítségével hagyta el a helyszínt, ahol a sátrakban csak a legkitartóbbak maradtak.

De ez egy szabadtéri rendezvény esetében nem szokatlan esemény, a Paprikafesztivál elmúlt közel három évtizedében erre számtalan példa akadt. Azt azonban sokan sajnálták, hogy az eső, most pont a falunapi előadók sorából kiemelkedő koncertet hiúsította meg, de a jövő évi rendezvény felhozatala remélhetőleg kárpótol mindenkit.

Dávid Edit

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés