Get Adobe Flash player
A Kalocsai Paprikafesztiválra látogat Paks II. interaktív kiállítása Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. szeptember 15. péntek, 07:52

Szeptember 16-án, szombaton a Kalocsai Paprikafesztivál második napján az Érsekkert hátsó parkolójába érkezik a Paks II. interaktív tájékoztató járműve.

Kalocsa hungarikumának, a pirospaprikának ünnepén, a térség egyik legnagyobb szabadtéri rendezvényén érdemes lesz majd felkeresni a látványos kamiont. Az interaktív kiállításon mindamellett, hogy első kézből sok új és érdekes információt szerezhetnek, akár virtuális sétát is tehetnek egy atomerőműben.

Fesztiválozók az interaktív kiállításon, 2017 nyarán

A mobil tárlatot reggel 8 órától délután 5-ig tekinthetik meg az érdeklődők. A monstrum legutóbb 2015-ben járt Kalocsán, akkor az őszi körút során fordult meg az érseki városban, majd végigjárta a Paki Társadalmi Tanács településeit is.

A látogatók interaktív táblákon, gazdagon illusztrált tájékoztató anyag segítségével ismerkedhetnek meg az atomenergiával, a Pakson üzemelő négy, illetve a tervezett két új atomerőművi blokk legfontosabb jellemzőivel. Az érdeklődők kisfilmek segítségével ismerhetik meg többek között a Pakson is hamarosan megépülő VVER-1200-as reaktortípust, valamint virtuális sétát tehetnek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben. A kamionra látogatók részletes tájékoztatást kapnak a radioaktív hulladékok kezelésének rendjéről, gyakorlatáról és a legmodernebb nukleáris biztonsági megoldásokról is, amelyeket a Paks II.-nél is alkalmazni fognak.

A kívül-belül megújult kamion 2017 júniusában kezdte meg újra országjárását, nyáron nyolc fesztiválon mintegy 18 ezren keresték fel a kiállítást. A kamion őszi körútja során a hazai radioaktívhulladék-kezelésben fontos szerepet betöltő térségek, valamint Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5000 főnél nagyobb lélekszámú települései mellett a Csabai Kolbászfesztiválon is várja az érdeklődőket október 19-22. között.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés