Get Adobe Flash player
Eredményes fesztiválszezont zárt a Paks II. interaktív kiállítása Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. szeptember 06. szerda, 10:41

Sikeres volt a Paks II. interaktív kamionjának nyári körútja,

hiszen 8 rendezvényen 18 ezren keresték fel a mobil kiállítást. Ez 50 százalékkal magasabb arány az előzőekhez képest. A látogatók közt végzett felmérés szerint több mint 90 százalékuk új információval gazdagodott, több mint 80 százalékuk pedig tisztában van azzal, hogy az atomenergia olcsó és klímabarát. Minderről Dr. Mészáros György igazgatósági elnök számolt be a szeptember 5-én, Pakson tartott sajtótájékoztatón.

A közel húszezer ember, aki meglátogatta a kamiont interaktív táblákon, gazdagon illusztrált tájékoztató anyag segítségével ismerkedhetett meg az atomenergia békés célú felhasználásával, a Paksi Atomerőműben üzemelő négy, illetve a tervezett két új atomerőművi blokk legfontosabb jellemzőivel. Az érdeklődők kisfilmek segítségével megismerhették többek között a Pakson is hamarosan megépülő VVER-1200-as reaktortípust, valamint virtuális sétát tehettek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben. A kamionra látogatók részletes tájékoztatást kaptak a radioaktív hulladékok kezelésének rendjéről, gyakorlatáról és a legmodernebb nukleáris biztonsági megoldásokról is, amelyeket a Paks II.-nél is alkalmazni fognak.

A vendégek egy kérdőívet is kitölthettek a kiállítás megtekintése után. Az interaktív kamion kimagasló látogatószáma mellett fontos visszajelzés, hogy a válaszadók több mint 80 százaléka szerint az atomenergia olcsó és klímabarát, 90 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy új információkhoz jutott az interaktív kiállításon.

A tájékoztató kamion 2009-ben kezdte meg országjárását, azóta az ország minden ötezer főnél nagyobb lélekszámú településén járt és több mint 270 ezer vendéget fogadott – ezt már Mittler István a projekttársaság kommunikációs igazgatója mondta. Hozzáfűzte, hogy ősszel folytatja útját a jármű, szeptember első napjaiban a hazai radioaktív hulladékkezelésben fontos szerepet betöltő térségeket keresi fel: ellátogat a Pest megyei Püspökszilágyra és a környező településekre, majd a Nyugat-Mecsekbe, illetve Bátaapátiba és környékére. Ezt követően a kiállítás észak-magyarországi túrába kezd, amely Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéket érinti.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés