Kétmilliárd értékű fejlesztésre pályázik Kiskunhalas Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. augusztus 25. péntek, 07:22

Csak úgy repkedtek a milliárdos, százmilliós pályázati összegek a kiskunhalasi képviselőtestület július 18-án, kedden megtartott rendkívüli ülésen.

A tanácskozáson feljogosították a polgármestert, hogy a nyári tanácskozási szünet ideje aláírja azokat a pályázati dokumentumokat, amelyek benyújtása égető a rövid határidők miatt. Amennyiben a benyújtott pályázatok sikeresek lesznek, a városban közel 2 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg.

A képviselők döntöttek arról, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő épületek energetikai korszerűsítésére összesen 890 millió forint beruházási összegre nyújtanak be igényt.  A városatyák Kiskunhalas további gazdasági fejlődését egy a Szegedi úton kialakítandó új ipari parktól is remélik, ezért annak kialakítására, a belső utak, közművek kiépítésére összesen 380 millió forint összegű pályázatot nyújtanak be.

Sáfrik-féle szélmalom, a megújításra váró műemlék

Ettől csak 80 millió forinttal kevesebb pályázati forrást remélnek a Kertvárosba tervezett három csoportszobás új óvoda épület megépítésére. Más településekhez hasonlóan bölcsődefejlesztésre is pályázik a város, de ehhez másik 15 várossal, községgel közösen alkotnak konzorciumot az összesen 44 millió forint elnyeréséhez.

A tánc és bemutató központ megépítésére benyújtandó pályázat támogatási igénye 150 millió, míg a Csipkeház fejlesztésére igényelt forrás 120 millió forint.

A város egyik színfoltja, az úgynevezett Sáfrik-féle szélmalom felújítása szintén a tervezett beruházások között szerepel, ehhez 150 millió forintra pályázik az önkormányzat kulturális feladatokat ellátó társasága.

Hosszú évek óta téma a városban, hogy a megalapozott döntés érdekében a Sóstó állapotáról egy olyan átfogó szakmai anyag készüljön, amely a szükséges beavatkozásokat komplex módon kezeli, mutatja be, hogy ennek tükrében reálisan lehessen számolni a várható költségekkel. Ezt a témát már csak a hordereje miatt is szeptemberben tárgyalja újra a képviselő-testület. A Sóstó turisztikai fejlesztését célzó, mintegy 120 millió forint összköltségű projekt megvalósítására azonban már most benyújtják a pályázatot.

A megpályázott uniós és hazai forrásokon kívül a város költségvetését közvetlenül érintő döntés is született. A képviselők azoknak a szociális lakásoknak a kiváltásáról döntöttek, amelyek a Gimnázium utcában találhatók. Az előterjesztésnek megfelelően hagyták jóvá azoknak a megvásárolni kívánt ingatlanoknak a listáját, amelyeket majd a Gimnázium utcából kiköltöző, szociálisan rászoruló családoknak ajánlanak fel.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés