Get Adobe Flash player
Ingyenes tankönyvekkel könnyítik az iskolakezdést Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. augusztus 21. hétfő, 12:29

Az általános iskolásoknak és a 9. évfolyamosoknak sem kell fizetni a tankönyvekért

Kormányhatározat döntött arról, hogy a 2017/2018. évi tanévben az ingyenes tankönyvellátást bevezetik az 5-8. valamint a 9. évfolyam tanulóira is. Az intézkedés hatására így a diákok 85 százaléka ingyen juthat hozzá a tankönyvekhez, amely a családok nagy részénél jelentős összeggel csökkenti a beiskolázási költségeket.

2013-ban felmenő rendszerben kezdték el bevezetni az ingyenes tankönyvellátást az általános iskolákban, de idén már az 5-8. osztályokban is ingyen biztosítják a tankönyveket. Ez lényegében mindenkinek jár, nem csak az arra rászorultaknak. Emellett a Kormány arról is döntött, hogy ezen intézkedést kiterjeszti a kilencedik évfolyamos tanulókra is, hiszen a középiskola megkezdésekor az első osztályban kell a legtöbbet fizetni a szülőknek az új könyvért.

Mindez azt jelenti, hogy szeptemberben már a könyvek átvételekor az általános iskolákban nem kell bemutatni a befizetést igazoló csekket viszont azzal érdemes számolni, hogy a gyerekek csak a munkafüzeteket és foglalkoztató könyveket kapják meg „örökös” használatra, azaz ezeket a tanév befejeztével is megtarthatják. A tankönyvek viszont tartósak lesznek, ami ugyanazt a gyakorlatot követi, mint a rászorulók esetében már alkalmaztak, azt év végén le kell adni a diákoknak. Így mindamellett, hogy annak állagára kiemelten ügyelni kell, évközben abba beleírni sem szabad, hiszen a következő tanévben abból másik diák fog majd tanulni.

Természetesen, ha valaki saját és nem tartós tankönyvet szeretne gyermekének, akkor a tankönyvellátótól magánúton rendelheti meg azokat. Ez esetben mindenképpen egyeztetni kell az iskolával, hogy a megfelelő kódszámú tankönyveket rendeljék meg a szülők.

A Kormány azonban nemcsak ezen intézkedésével próbálja az iskolakezdéshez kapcsolódó anyagi terheket csökkenteni, a korábbi gyakorlatot követve ez évben is már augusztus végén kiutalásra kerül a szeptemberi családi pótlék, ezzel könnyítve a családi költségvetést.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés