II. Foktői Tarhonyafesztivál Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. augusztus 02. szerda, 13:26

Egy mázsa húsból, 25 kiló hagymából, 15 kiló zsírból és 12 kiló tarhonyából készült a július 2-án, szombaton megtartott II. Foktői Tarhonyafesztivál húsos káposzta tarhonyával elnevezésű főétele,

amelyet négy mesterszakács 1000 főre készített. E mellett 12 főzőcsapat mérte össze a tudását abban a versenyben, amit tarhonyára komponált ételek és desszertek kategóriában írt ki az önkormányzat.

Bakai Károly polgármester az eseménnyel kapcsolatban arról tájékoztatta a Régió Naplót, hogy a tavaly első alkalommal a hagyományteremtés szándékával megrendezett Tarhonyafesztiválnak méltó folytatása volt az idei. Még akkor is, ha idén nem törekedtek arra, hogy ezúttal is bekerüljenek a Guinness Rekordok Könyvébe.

A polgármester elismerően szólt a fesztivál színes rendezvénykínálatáról, valamint Németh József és Blaskó János mesterszakácsok, gasztronómiai szaktekintélyek (ők a főzőverseny zsűrijét is alkották) közreműködéséről egyebek mellett abban, hogy a II. Foktői Tarhonyafesztivál az országos rendezvények kínálata közé is felkerült.

Bakai Károly arra a kérdésünkre is válaszolt: miért éppen az ősi ételt, a tarhonyát választották a fesztivál névadójának? A Kalocsa környékén ismert ragadványnévről a polgármester elárulta, Foktő azért a tarhonya fővárosa, mert a régmúltban gyökerező történet szerint a pityókás férjet megdorgálta az asszony, amiért még nem vetette el a búzát. Az meg részeg fejjel fogta a szárított tarhonyával teli zsákot, és a búza helyett azt szórta el a földön.

A három éve regnáló önkormányzat ezt a tréfás nevet felhasználva szakított tavaly a hagyományos falunappal, és tartotta meg a I. Tarhonyafesztivált.

A sportpályán megtartott rendezvényen 12 egyen sátorban főztek a versenybe benevezett csapatok, de versenyen kívül is kitűnő ételeket készítettek a helybéli egyesületek és magán személyek, akik rokonaikat, barátaikat is meghívták a közös ünneplésre. Ennek köszönhetően voltak olyan programok, amelyeken 1500-2000 ember vett részt egy időben - mondta a polgármester.

A rendezvény egyik fő eseménye a Foktő és az erdélyi Máréfalva községek testvér-települési megállapodásának ünnepélyes aláírása volt. A díszes okiratot Bakai Károly és Kovács Imre polgármesterek írták alá. A foktőiek március 15-én voltak Máréfalván, ott született meg a testvér-települési megállapodás, amelyet immár Foktő község nyilvánossága előtt is  megerősítettek.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés