Get Adobe Flash player
A vilmoskörte és a bodza nem talált legyőzőre Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. július 31. hétfő, 09:23

A Pálinka Kiválóságok könyvébe is bekerülnek a Schiszler pálinkák

A Pálinka Nemzeti Tanács és a Földművelésügyi Minisztérium szervezésében életre hívott Pálinka Országkóstoló a legnemesebb küzdelmek egyike, melyre az idén 43 pálinkaház 382 tétellel nevezett. Az eredményhirdetés június 20-án, az Országház Felsőházi termében volt. A rangos eseményen 88 bronz, 144 ezüst és 110 arany minősítést osztottak ki. A szakmai zsűri ezen felül 24 kategória győztest, azaz Champion díjat ítélt oda. A legek sorából kettő is a soltvadkerti Schiszler pálinka hírnevét öregbíti, hiszen Schiszler Péter vilmoskörte és bodza pálinkájától jobb nem akadt a mezőnyben. De nemcsak e két nedű részesült elismerésben: 9 ezüst, és 5 bronz minősítés mellett 10 fajtát a pálinka kiválóságok sorába is felvettek. Az elismerésen túlmenően, az üvegbe zárt alföldi gyümölcsök legjavából készült hungarikumok a Pálinka Kiválóságok könyvébe is bekerülnek. A kiadvány iránytűként szolgál a zamatos pálinkák, a különleges hazai gyümölcsök és az elsőrangú pálinkafőzők világába, melyben biztos alapokon nyugvó és megbecsült helye van a Schiszler pálinkának is. A versenyről, a kezdetekről, a pálinkafőzés tudományáról, a családról és jövőről Schiszler Péterrel beszélgettünk.

A Schiszler Pálinkafőzde csakúgy, mint maga a nemzeti italunk, kristálytiszta, ám mégis átütő erejű. Ámulattal lép az ember a patika tisztaságú terembe, ahol az Ulrich Kothe berendezés robosztus darabjai magasodnak. A réz főzőüst 500 literes, a finomító 300 literes, a tornyos berendezés pedig négytányéros. Így készülhetnek itt kisüsti és tornyos berendezéssel főzött pálinkák egyaránt Mindez két esetben töltődik meg élettel: ha épp pálinkát főznek benne vagy ha Schiszler Péter beszél a pálinkafőzésről. Mindezt a szakma iránti alázattal, lelkesedéssel és bizakodva teszi, mintha csak 2010-et írnánk, mikor az első pálinkát főzték itt. Ugyanis a főként borászatáról és kommersz italairól ismert országos hírű vállalkozás hét évvel ezelőtt vágott bele a pálinkafőzés mesterségébe. Mindezt a legalapvetőbb hozzávaló beszerzésével kezdték: végy egy jó főzőmestert. A legfontosabb „alapanyagért” nem kellett messzire menni, hiszen a cég alkalmazásában álló Farkas Miklós már régóta kacérkodott a pálinkafőzés gondolatával, amely törekvése nyitott fülekre és főként nyitott szívre talált. Így közösen indultak el egy hosszú, fáradságos munkával kikövezett, a családi vállalkozás életében addig ismeretlen úton. Megálmodták és létrehozták azt a pálinkafőzdét, amely mára országos ismertségre tett szert, miközben arany, ezüst és bronzminősítéseket, hazai és nemzetközi elismeréseket és díjak tucatjait söpörték be. Szinte lehetetlen a megszámlálhatatlannak tűnő okleveleket számba venni, így a Pálinka Országkóstolón elért kimagasló sikerről kérdeztem Schiszler Pétert.

Schiszler Péter büszke arra, hogy minden palack pálinkájuk ugyanolyan minőségű, mint ami a versenyeken a bírák elé kerül.

- Örülök az eredménynek, és megtiszteltetés volt, hogy az Országházban vehettük át a díjakat. Ám ne felejtsük el azt, hogy egy aranyéremből bármikor lehet ezüstérem vagy fordítva. Kiváló mezőnyben mérettük meg magunkat, mindenki hamisíthatatlan pálinka kiválóságokkal nevezett, amiért elismerésem a többi díjazottnak. De nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a pálinkakóstolás szubjektív műfaj. Persze büszke vagyok arra, hogy a legfinomabb pálinkák közt ott vagyunk, de a versenyhez kapcsolódóan nekünk legalább ennyire fontos volt, hogy az érzékszervi vizsgálatot megelőzően a pálinkák minőségét a NÉBIH egy komplex analitikai vizsgálattal ellenőrizte. Ennek a szigorú kritériumnak megfeleltünk, ami nemcsak a bírálók, de a fogyasztók számára is bizonyítja, hogy valódi, hibátlan és a szakmai követelményeknek megfelelő pálinkát állítunk elő.

A megmérettetésen elért eredmények ezek szerint nem az elvárások, hanem a hozadékok sorát erősítik?

- Sosem felejtem el, hogy 2010-ben, amikor a pálinkafőzésbe belevágtunk, beneveztünk a legnagyobb hazai versenyre, amelyet akkor Gyulán tartottak. Hatalmas meglepetésünkre a cabernet sauvignon törkölypálinkánk aranyérmes lett. Magunk sem gondoltuk volna, hogy kezdőként ez sikerülhet. Következő évben még inkább bizonyítani akartunk, ezért újítottunk és nem préseltük a szőlőt, csak a lé elválasztás történt meg. Fölözni szerettük volna az előző évi eredményt. Viszont így pálinkánk sokat veszített törköly jellegéből és inkább a borpárlat irányába ment el, karakterét vesztette. Azóta semmi elvárásom nincs a versenyekkel kapcsolatban, és ezt a szokást azóta is megtartottam. Nem tördelem a kezem eredményhirdetések előtt, és nem latolgatok. Ez nem jelenti azt, hogy ne várnám az eredményt, vagy ne lennék arra büszke. Az összes pálinkánk érmes pálinka. De ettől talán még büszkébb vagyok arra, hogy a fogyasztóink biztosak lehetnek abban, hogy minden palack ugyanolyan minőségű, mint ami a versenyeken a bírák elé kerül.

Akkor ezek szerint a kísérletezgetés is idejekorán abbamaradt, akárcsak a versenyeken való megfelelési kényszer…

- A zsűri összetétele, azaz pálinkakóstolók ízvilága határozza meg azt, hogy ki mit érez, vagy épp ki mit értékel egy pálinkában. Mi inkább ezekből igyekszünk tanulni, és kijavítani azt, amiről úgy gondoljuk, hogy hiba volt. A kísérletezések persze megmaradtak, hiszen csak így tud előrelépni az ember. A főzőmesterünk folyamatosan azon dolgozik, hogy az erjesztés során a megfelelő hőmérsékletet beállítsa, miközben beprogramozza, hogy milyen sűrűn és hányszor menjen a keverő körbe és visszafelé. Nem mindegy, hogy milyen fokon történik az erjesztés ahhoz, hogy a gyümölcsösség is megmaradjon. Ez egy örök játék. És akárcsak a borászatban itt is vannak újfajta technikák, irányzatok. Ezeket igyekszünk követni. A kisüsti pálinkák sokkal teltebbek, karakteresebbek, több belső tartalommal rendelkeznek, míg az egytornyos könnyedebb, gyümölcsösebb, frissebb, zamatosabb. Azt is kell tudni, hogy nemcsak az eljárástól, de a gyümölcs minőségétől is függ, hogy milyen lesz a pálinka minősége.

Ha már gyümölcsnél járunk, megkerülhetetlen a kérdés, hogy honnan kerül ide a pálinkának való?

- A pálinkafőzés első lépése a hibátlan gyümölcs felvásárlása, majd jöhet a jó technológiával történő feldolgozás és ezt követi a főzés. A pálinkánál akárcsak a bornál az évjáraton is nagyon sok múlik. Elsősorban a környék gyümölcstermesztőitől vásároljuk fel a hagyományos gyümölcsöket, a körtét, szilvát, almát, barackot, meggyet. Hűek vagyunk szlogenünkhöz, hogy az Alföldi gyümölcsök legjavát zárjuk üvegbe. Borászként tisztában voltam vele, hogy az ország legnagyobb egybefüggő szőlőterülete található vidékünkön. Ahogy egyre mélyebbre ástam magam a pálinkák és a hazai gyümölcstermelő területek világába rájöttem, hogy nemcsak sok kiváló szőlő-, de nagyon sok kiváló gyümölcstermelővel is büszkélkedhetünk. Az igazgat megvallva, Soltvadkerten és környékén kiváló minőségű gyümölcsöket termelnek, ezért felesleges lenne más vidékekről beszerezni. Sokan talán nem is tudják, hogy a tőlünk 6 kilométerre fekvő Pirtóra hozták Amerikából az első hazai kiffer körte szemzőágát. Ezen fajtakülönlegességből készült pálinkánk lett végül a cég zászlóshajója.

De jóval szélesebb a Schiszler termékpaletta, melyben több olyan gyümölcs is szerepel, ami nem terem meg az Alföldön, ám mégis üvegbe zárják…

- Igen. A vadon termő erdei gyümölcsök mellett az olyan különleges alapanyagokat is felkutatjuk, mint a marcipános aromájú madárberkenye, vagy a főként magja miatt értékesnek mondott som. Ezek begyűjtése és megszerzése nem egyszerű feladat. Sőt! Volt olyan év, hogy a nagy melegben az erdőkben ezen gyümölcsök nagy része kiégett és a megmaradt kevéskéhez csak csillagászati áron jutottunk hozzá. De célkitűzésünk, hogy a meglévő 28 pálinkafajtánk folyamatosan elérhető legyen a vásárlók számára. Ez nem kis koordinációt és szervezést igényel.

Azért azt se felejtsük el, hogy mindemellett ott vannak még a borászathoz kapcsolódó feladatok is. Nem túl szerteágazó mindez?

- A bor nagyon közel áll hozzám, a szőlészet és borászat szeretete lengett körül gyermekkorom óta, ebbe nőttem bele. Szüleim örökségét vittem tovább és szerencsés vagyok, mert a családom mindenben mellettem állt. Feleségemmel és gyerekeinkkel közösen tettük le az alapokat a borászatban és a pálinkafőzésben is. Amikor Olaszországban az egyedi pálinkásüvegeket és itthon a címkéinket tervezték, akkor együtt döntöttük el, hogy melyiket válasszuk. A kardinális kérdéseket a mai napig megvitatjuk. Annak pedig kifejezetten örülök és büszkeséggel tölt el, hogy középső lányom aktívan részt vállal a borászat körüli feladatokból. Igaz már most körvonalazódik, hogy a saját elképzelései szerint formálja tovább a borászat arculatát, de a több évtizedes szakmai tapasztalat és múlt eredményei a jövőben sem fognak nyomtalanul elmúlni, azokat beépíti a további fejlesztésekbe. Letettük a névjegyünket a magyar borászati szakma asztalára. Több éve vagyunk beszállítói multinacionális üzletláncoknak, amelyeken keresztül boraink eljutnak Lengyelországba, Csehországba és Szlovákiába is. Sokat teszünk azért, hogy borásztársaink elfogadják, hogy a hazai piacnak igenis szüksége van az olyan nagy tömegeket kiszolgáló, megfelelően jó minőségű borokat forgalmazó cégre, mint amilyen a mi borászatunk. Erre ugyanúgy igény van Magyarországon, mint a kis pincészetek kiválóságaira. A minőség nálunk ugyanúgy fontos. Szigorú minőségbiztosítási rendszert működtetünk és üzleti partnerünk Németországban folyamatosan ellenőrzi boraink minőségét. Mindez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem mozdulunk el más irányba is. Ezen törekvés gyümölcse, hogy az idén borkiválóságnak választották Irsai Olivér borunkat. Bízom benne, hogy a generációváltás a borászatnak is új lendületet és megújulást hoz. Szeretném továbbadni mindazt, amit magammal hoztam, és amit az elmúlt évtizedek alatt elsajátítottam a szakmában. Ehhez kiváló segítőtársakra találtam a becsületesen dolgozó, hűséges munkatársaimban, akik mind hozzájárulnak a cégünk sikereihez. A jövő alapjait letettük, jelentős szőlő ültetvényünk van nemcsak Soltvadkert, de Szekszárd térségében is. Bízom abban, hogy a befektetett munkának köszönhetően pálinkáink mellett a vinotékákban és gasztronómiai egységekben egyre több minőségi Schiszler borral is találkozhatnak majd a fogyasztók.

 

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés